21.12.2014
Helsebringende brød og vann

Kneippbrødets historie

Duftende fersk brød – finnes det noe bedre? Grovbrød med sprø skorpe og litt å tygge på - herlig! Og dessuten, - så er det sunt, sier kåsøren Inger Helga Skinlo.

Mennesket lever ikke bare av ånd alene tenkte kanskje den tyske katolske presten Sebastian Kneipp som levde på 1800-tallet og ikke bare var opptatt av sjelens frelse, men også kroppens helse.

Du har kanskje hørt om gamle dagers forbrytere som ble satt fengsel på vann og brød. Men ifølge presten Kneipp, så var nettopp vann og brød noe av det mest helsebringende for mennesket.

Sebastian Kneipp er også utgitt på frimerke (til venstre).

Kneipp utviklet en mengde vannkurer med helsebringende dusj og bad som kunne kurere forskjellige lidelser – ja, til og med alkoholisme.

Men ifølge Kneipp fins det ingen komplett helse med bare vann!

Og det er nok kneippbrødet den salige pateren er aller mest kjent for – Sebastian Kneipp var nemlig den første som utnytta heile kornet både skall, kime og melkjernen, – og oppskriften på hans grove brød gikk ut som, ja, vi kan vel ikke akkurat si varmt hvetebrød, men i alle fall oppskriften på Kneipps sunne grovbrød ble distribuert til bakere over hele Europa.

Det var helse i hver smule, for både leger og tannleger anbefalte Kneippbrødet til gavn for mage, blod og tenner.

Men den driftige Sebastian som virkelig hadde en visjon for det han drev med, nøyde seg ikke bare med brødoppskrifter og vannkurer. Han opprettet en kuranstalt i Wørishofen i Bayern som fikk et meget godt ry, og fra hele Europa strømmet det folk til fader Kneipps helseheim for å vasse i iskaldt Alpevann og spise sunt grovbrød.

Det første Kneipbrødet i Norge ble bakt hos Baker Hansen i Oslo for nøyaktig 107 år siden - i 1895. Det var Forlagsbokholder Søren Mittet som etter et kuropphold i Bayern kom hjem igjen med brødoppskriften som skulle vise seg å bli gull verdt, og i dag faktisk er Norges mest solgte brød.

Ja det var historien om Kneippbrødet – og så sitter du kanskje og tenker at salige Sebastian Kneipp – som en god katolsk prest burde vært opptatt av langt mer åndelige ting enn vann og brød, – men kanskje var han rett og slett innspirert av Mesteren – som nettopp brukte disse to godene som et symbol på seg sjøl og forkynte til folket at han var livets vann og livets brød.

Oppskrift på kneippbrød

50 g gjær, 1 liter skummet melk, 2 ts salt, 1 ss mørk sirup (kan sløyfes), 3 ss olje, 1 liter fin sammalt rug, 1,5 liter fin sammalt hvete, 1 dl hvetekli.

Stekes ved 200 grader C i 45-60 minutter.

Ta melken ut av kjøleskapet så den får romtemperatur. Rør gjæren ut i melken, tilsett salt, sirup og olje og så mye mel at det blir en fast og smidig deig. Elt den godt, gjerne i maskin. Dekk deigen med plast og la den heve i romtemperatur i 2-3 timer, eller kjølig natten over.

Elt om deigen, del den i to jevnstore emner, trill glatte brød som legges i smurte former. Dekk formene godt med plast og la brødene etterheve til de fyller formene, 20-30 minutter.

Prikk brødene, pensle dem med vann og dryss eventuelt på litt grovt mel. Stek brødene nederst i ovnen til de er gjennomstekte. Avkjøl dem på rist. Brødene er godt egnet til frysing.

Oppskriften er hentet fra boken "Smaken av et navn".

Lagt tilrette for nett av Helge Helgheim.

Lyd og video