21.04.2014

Ny serie fra Berlin

Holocaust minnesmerket i Berlin (Peter Eisenman). (Foto: Nina Skurtveit/NRK)

Holocaust minnesmerket i Berlin (Peter Eisenman).

Foto: Nina Skurtveit/NRK

Hver gang man kommer til Berlin er noe nytt kommet til. Arkitektur, gallerier, utstillinger. Ja, selv en gammel kunstskatt som Nefertiti er blitt flyttet, forsket på og må sees fra nye vinkler!

I Kunstreisen laget vi en serie programmer etter et besøk i Berlin i 2005. Mye er fremdeles aktuelt. Men noe må også sees på med et nytt blikk. Ja, etter oppussing av museene på Museumsinsel er også kunsten blitt flyttet på og kan betraktes i enda "riktigere" omgivelser enn før. Ved vår tur med lyttere til Berlin i september/oktober i år så vi også mye vi aldri rakk å stoppe opp ved for seks år siden. Denne gang blir det spasertur langs Karl Marx Alle med blikk på DDRs sosialistiske byplaner. Hamburger Bahnhof, museum for samtidskunst, er også et nytt tilskudd på kunstarenaen.

Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, fasade. (Foto: Nina Skurtveit/NRK)

Hamburger Bahnhof, Museum für Gegenwart, fasade.

Foto: Nina Skurtveit/NRK
Tomás Saraceno: Cloud Cities (utst. i Hamburger Bahnhof) (Foto: Nina Skurtveit/NRK)

Tomás Saraceno: Cloud Cities (utst. i Hamburger Bahnhof).

Foto: Nina Skurtveit/NRK

Arkitekten Schinkel ønsker vi også å se nærmere på - han var også maler og skulptør. Og riktignok har vi laget program om Jødisk museum. Men hva med det jødiske Berlin - med synagogen, minnesteder og det hele? Nicolaiviertel, det eldste Berlin, er også en vandring verd. De av våre lyttere som var med oss til Berlin, opplevde alt dette. Fra lørdag 24. mars får også dere andre innblikk i det vi stoppet opp ved når dere hører på Kunstreisen her i NRK P2.

Prakteksempel på sosialistisk boligbygging i Karl Marx Alle. (Foto: Nina Skurtveit/NRK)

Prakteksempel på sosialistisk boligbygging i Karl Marx Alle.

Foto: Nina Skurtveit/NRK
En av de 'Hackeschen Höfe' i Berlin. (Foto: Nina Skurtveit/NRK)

En av de 'Hackeschen Höfe' i Berlin.

Foto: Nina Skurtveit/NRK