God tur 3_1
Her er du: NRK.no > Programmer > Radio > God tur
Alle fakta-
opplysninger fra radioprogrammet finner du igjen her samlet til et hendig reiseleksikon.

NRK P1
søndager kl 10.05
reprise mandager
kl 22.05



 
God tur 06.10.2002

Olivenolje

I Toscana finnes det mange små olivenprodusenter, dette er gårder som er gått i arv i generasjoner, og som mange steder, nå overtas av de yngre, for å drive arven og produksjonen videre. Brita Blomquist besøkte en liten produsent i Arcidosso, hos Claudia og Pietro.

Publisert 04.10.2002 13:14. Oppdatert 28.10.2002 09:37.
Claudia er tredje generasjons arving, og de er kjempesøte og serviceminded og tar deg gjerne med på omvisning og smaking.
For olivenolje skal testes på samme måte som vin:

*Først ser du på fargen – og den skal være GRØNN – for å være best kvalitet.

*Så lukter du – og duften skal gi deg en ”smak” av frisk oliven.

*Oljen skal helst oppbevares rundt 27 grader – ALDRI I KJØLESKAP!

*Så heller du litt i et glass, legger hånden din over glasset slik at oljen blir varmet opp til kroppstemperatur, og da lukter du igjen og får virkelig testet om den dufter av oliven, det skal være en god duft, – ikke en tung av olje.

*Så heller du noen dråper på en brødskive, slik at skiven blir gjennombløt, og da smaker du.

Oliventrær

I dette distriktet av Toscana vil de nå prøve å få klassifisert oljen sin slik de har gjort med vin i Italia. Da vil du finne et D.O.C –merke, som betyr at den kommer fra regionen som er angitt og for kvalitetsoljen, –D.O.C.G –G’en er en garanti for det.
Brita spurte Claudia om ikke dette med nypresset jomfru-olje var det viktigste kvalitetskriteriet, da smilte hun litt og sa at etter hvert er det en liten ”gimmick”, men absolutt viktig.
Men før i tiden, da oljen ble presset i matter, var det en liten begivenhet, når den første kom – nå presses oliven maskinelt.
Du får mer info på: www.frantoiocamarri.it
E-post: camarr@tin.it
Telefon fra Norge: 00 39 05 64 967 508.

LENKER
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ITALIA

 
10 SISTE GOD TUR
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no