19.12.2014

Historien om Espen

Espen, 23 årEspen, 23 år

Espen Thoresen jobbet som flymekaniker i fjorten år. Men fra 1995 ble han radiostjerne med XL, og endte opp som Hværsaagod.

Av:
Synne Hedlo
Flymekaniker i SAS i fjorten årFlymekaniker i SAS i fjorten år

Espen Askeladd

Brødrene Per, Pål og Espen kommer ikke fra eventyret, men fra Grünerløkka. Tyve år gammel var Espen Thoresen tilbake i Oslo igjen og startet som flymekaniker i SAS i 1975. Der skulle han bli i fjorten år, inntil radioen tok ham.

Nærradio og Sunwing

Nærradio-stasjoner som Radio City og Radio Orakel hadde først glede av ham. Men også heldige charter-reisende kunne slumpe bort i Espen som entertainer for Sunwing-hoteller i 1989.

Oslo maraton 1984: Espen inn på Bislet stadionOslo maraton 1984: Espen inn på Bislet stadion

Til NRK Radio

Det første NRK-engasjementet hadde Espen i 1991 for Reiseradioen. Siden var han innom Nattradioen og Ungdommens radioavis. I 1993 fikk Espen Åke Blomström Memorial Price for radiodokumentaren Budbringeren og stipend til å delta på en internasjonal radiodokumentar-konferanse. NRK Petre kallet, og Espen begynte i 1993 som reporter i XL og IRMA 1000. Hva er det som fascinerer Espen ved radioarbeidet?

Fra siste XL-sending på Quart-festivalen 1999Fra siste XL-sending på Quart-festivalen 1999

- Det er lett å overføre det man tenker til å bli lyd. Også begynte det som en hobby og da var det jo storveis at man i tillegg etterhvert fikk lønn.

Programleder i XL

Espen ble programleder i XL i 1995. Programmet fikk etter hvert en menighet dedikerte fans, som i Dagbladets kondolanse-protokoll for XL blant annet skrev "Takk til gutta som ga voksne barn et ansikt". XL-suksessen førte til TV-seriene XLTV og TVTV 1998-99, med gjengangere som Kristopher Schau, Atle Antonsen og Johan Golden, i tillegg til Espen selv.

Fra XLTV i 1999Fra XLTV i 1999

Over til NRK P1

Etter noen store steg mellom TVNorge med Mandagsklubben og Herr og fru Thoresen, tekstforfatter-jobb i Stig og Stein og Boks på Metropol, ble det atter NRK Radio og Balsam i mars 2002. Denne gangen er Espen ferdig med listepopen og P3 og i gang på P1. Fra våren 2003 kjører Espen lytterkontakt-programmet Thoresen Værsågod på NRK P1. Og hva er forskjellen på å jobbe for P1 og P3, Espen?

Cumshots Norsktoppen-klart?

- Det er ikke så stor forskjell egentlig. Nå deler jeg kontor med Kristian Lindemann (Norsktoppen-programleder, red. anm.) som spiller Benny Borg. Før delte jeg med Kristopher (Schau, Karate-programleder, red. anm.) som spilte Cumshots. Egentlig lyder det ganske likt.

XL-redaksjonen i Espens tid: Atle Antonsen, Espen Thoresen, Kristopher Schau og Johan GoldenXL-redaksjonen i Espens tid: Atle Antonsen, Espen Thoresen, Kristopher Schau og Johan Golden

Kultur og musikk