Hopp til innhold

Handelsstanden vil ha mer overvåkning i Oslo sentrum

At Oslo er en «trygg og god» by, er naivt å tro, mener Oslo handelsstands forening. Nå ønsker de å overvåke mer og lagre bildene lenger enn det som er lov i dag.

Gunnar Larsen, leder i Oslo handelsstands forening

TRYGGERE BY: Gunnar Larsen, leder i Oslo handelsstands forening, mener et samarbeid om overvåkning mellom kommunen, politiet og næringslivet kunne gjort Oslo tryggere.

Foto: Else Karine Archer / NRK

– Vi tør ikke lenger være naive og si at i Oslo er det trygt og godt. Selv om det er en trygg by, ønsker vi å sikre oss mot det som er i vente, sier leder i Oslo handelsstands forening, Gunnar Larsen.

Han viser til terrorangrepene i København tidligere i februar, men mener også at flere vanlige kriminalsaker kunne vært løst med en endring av dagens regler for overvåking.

Hovedregelen er at overvåkningsbilder skal slettes etter sju dager, mens bank- og postlokaler kan lagre bildene i tre måneder.

Vil endre reglene

Inne på Paleet kjøpesenter på Karl Johans gate skal 48 kameraer avsløre tyveri og hærverk.

– Før jul hadde vi noe hærverk ved inngangspartiet, og fra vareleveringen i kjelleren har vi også oppdaget tyveri etter at det har gått sju dager. Da har vi ikke overvåkningsbildene lenger, og disse sakene har ikke blitt oppklart, sier senterleder Øystein Aurlien.

Øystein Aurlien, senterleder på Paleet kjøpesenter

OVERVÅKET: På vekterrommet på Plaeet kjøpesenter visers 48 kameraer på storskjermer, forteller senterleder Øystein Aurlien.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Senterlederen mener også at et tettere samarbeid mellom kommunen, politiet og butikkene vil gjøre byen tryggere.

Oslo handelsstands forening mener at bilder burde kunne lagres i 60 dager, som er regelen i Sverige.

I tillegg til utfordringen med at kriminalitet ofte oppdages etter at bildene er slettet, vil de overvåke mer av området som er felles for alle. Forsvinner en person som har gjort noe kriminelt ut på gaten, ser man ikke hvor personen tar veien.

– Blir ikke mindre kriminalitet

Kim Ellertsen

Juridisk direktør i Datatilsynet, Kim Ellertsen.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Datatilsynet påpeker at overvåkning er dyrt i drift og avviser at flere kameraer fører til mindre kriminalitet, selv om det kan hjelpe i oppklaring av saker.

– Vi ser at politiet andre steder, blant annet i København, tar bort kamera fordi de ikke har ønsket effekt. Vi har en anelse om at den type kriminalitet som skjer i det offentlige bybildet ofte er spontan, sier juridisk direktør Kim Ellertsen.

Samtidig vedgår han at dagens regelverk kan være modent for fornying. Blant annet kredittkortsvindel kan være vanskelig å oppdage innen sju dager.

– Handelsstanden har gyldige argumenter, men vi må se på om det er god nok balanse i å overvåke alle i 60 til 90 dager.