Hopp til innhold

Snøgaranti i Kollen fra oktober til påske

Holmenkollen kan bli garantert snø fra 15. oktober til over påske. Skiforeningen drømmer om vidundermaskin som kunne vært Reodor Felgen verdig.

Ski-VM 2011

Snømangel skal aldri kunne hindre scener som dette hvis Skiforeningen får det som de vil. Therese Johaug tar VM-gull på 30 km foran Marit Bjørgen i Oslo i 2011.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Snømaskinen Skiforeningen ønsker seg er i bruk to steder i Alpene. Dette er en videreutvikling av en maskin som ble konstruert på 60-tallet for å kjøle ned gullgruver flere kilometer under bakken i Sør-Afrika.

Steinar Eidaker

Steinar Eidaker, Skiforeningen.

Foto: Olav Juven / NRK

– Den er utrolig effektiv. Den kan produsere snø i sommervær opp til + 30 grader, uten at det er et mål. Vi tenker mer når vi nærmer oss vinteren, sier Steinar Eidaker, fungerende generalsekretær i Skiforeningen.

Skiforeningen tenker seg sesong fremover fra oktober til etter påske. Nå starter sesongen oftest ikke før etter jul.

Nok til 8 kilometer skiløyper og 6 hoppbakker

Holmenkollanlegget har pleid å lage snø i kuldeperioder og lagre den i Sørkedalen til bruk i milde perioder. Noen ganger har Skiforeningen hentet ned snø fra Finse, og fraktet den i jernbanevogner frem til Grefsen stasjon og så med lastebiler derfra opp til Holmenkollen.

– Denne maskinen kan i løpet av 3-4 uker lage nok snø til 6 hoppbakker og et løypenett på 8 kilometer.

Maskinen trenger mye vann til snøproduksjonen sin, og vann er allerede på plass i Holmenkollen.

Snømaskin Pitztal

Snømaskinen som Skiforeningen vil ha kloa i kunne vært konstruert av Reodor Felgen i Flåklypa.

Foto: IDE Technologies

– Det ble bygget et kunstig tjern til ski-VM i 2011 med 23 000 kubikk vann. Det holder for denne maskinen og snølegging av anlegget.

– Hvem kan få glede av dette?

– Vi mener alle skal få glede av dette, barn, unge, trenende, elite. Alle som er glade i å gå på ski kan ha glede av denne maskinen. Og så vil vi selvsagt snøsikre de store arrangementene.

Maskinen koster 35 millioner kroner, men Skiforeningen mener summen tjenes inn ganske raskt. I tillegg får man en miljøgevinst av å ikke frakte på snøen.

Skiforeningen håper kommunen, stat og private skal dele på regninga. Det går omtrent et år fra man eventuelt bestiller maskinen til den er på plass.

Les hva utenlandske nettsteder skriver om snømaskinene i Alpene: