Hopp til innhold

Vil bestemme over minnesmerker

I går kom et omstridt krigsminnemerke opp utenfor Østbanehallen i Oslo. I dag vil byrådslederen ha nye regler for slike monumenter.

Minnesmerke over Osvald-gruppen under montering

Minnesmerket over Osvald-gruppen har fått mye kritikk. Gruppen som står bak mener det viktigste er at motstandsgruppen endelig får et minnesmerke, og har ingen dårlig samvittighet over hverken plassering eller utseende.

Foto: Rakel Vangberg / NRK

– Det å sette opp minnesmerker i byen må behandles som noe mer enn en ren byggesak, sier byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland til NRK.

Han mener både politikerne og kommunen må inn for å vurdere hva man skal ha av minnesmerker, hvor de skal stå og hvor store de skal være.

Derfor tar byrådet nå initiativ for å få på plass et nytt regelverk, slik at flere aktører kan få sagt sitt før store statuer og monumenter plasseres ut i det offentlige rom.

Omstridt statue

En diger hammer som knuser et hakekors, 19 tonn tungt og mer enn 2 x 2 meter stort. I går ble det omstridte monumentet over Osvald-gruppen kjørt på plass på Jernbanetorget i Oslo.

Statuen er et minnesmerke over den kommunistiske motstandsgruppa Osvald som var aktive under 2. verdenskrig.

Mange har vært kritiske til minnesmerket, både utseendet og plasseringen. Harald Stanghelle i Aftenposten er en av de negative.

– Dette er brutal propagandakunst i Oslo i 2015 i et stort og viktig offentlig rom. Østbanehallen er en veldig fin bygning og monumentene som blir satt opp bør være i stil med bygningene de skal kle, så han til NRK i går.

Også byantivaren og direktøren på nasjonalmuseet har kritisert plasseringen og uttrykket.

Illustrerer godt

Stian Berger Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) avviser at han er spesielt ute etter Osvald-monumentet, men mener politikerne bør være med å bestemme over det offentlige rom.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Byrådsleder Stian Berger Røsland mener debatten om Osvald-monumentet gir et godt bilde av situasjonen.

– Dette illustrerer jo at kommunens eneste formelle vedtak i dette er som en byggesak. Jeg mener det er riktig at vi behandler denne typen spørsmål i et bredere perspektiv enn som så.

Minnesmerket som ble plassert ut i går, og som skal avdukes i morgen, har fått en midlertidig tillatelse til å plasseres der det nå står. Om seks måneder er planen å flytte det litt lenger nord, men fortsatt foran Østbanehallen.

Nå kan det bli endringer på dette.

– Vi vil ta initiativ til at dette regelverket kommer på plass slik at plasseringen av dette minnesmerket behandles av politikerne også, sier Røsland.

Er det et mål å få dette minnesmerket vekk?

– Det er for tidlig å si. Dette har ikke vært en politisk beslutning i Oslo kommune, og jeg har ikke noe bakgrunn for å gå inn i akkurat dette.

Hva synes du personlig om Osvald-monumentet?

– Jeg har ikke studert det selv, og jeg er egentlig ikke så opptatt av akkurat dette monumentet. Men jeg synes at hva vi har minnesmerker om på offentlige steder i Oslo er saker som også bør politisk behandles.

Bjørn Melbye Gulliksen og Hans O. Felix i prat på Jernbanetorget

Kunstneren Bjørn Melbye Gulliksen og Hans O. Felix i komiteen som står bak minnesmerket. Gulliksen sier han har laget et monument som ser ut som om det er femti år gammelt.

Foto: Helga Tunheim / NRK