Vi gir deg vårens beste søndagslunsj

Urtemarinert geitekilling eller kje tar litt tid å forberede så det passer nok best å lage i helgen. Men så blir det jo en ekstra god lunsj også. Kje er både lyst, sunt, rimelig og godt kjøtt.

Urtemarinert kje

Oppskrift for fire personer:

1,6 kg lår (ca. 4 stk) eller bog av kje

4 fedd hvitløk

1 bunt friske urter (timian, salvie, løpstikke eller lignende)

2 dl druekjerneolje eller solsikkeolje

2 ss bringebærhonning

Finkutt urtene og hvitløken, og bland med olje til marinade. La kjekjøttet ligge i denne i ett døgn. Ta så kjøttet ut av marinaden og brun det godt i stekepanne før det langstekes i ovn over 70 grader i ca 2,5 timer, helst med steiketermometer. Kjøttet bør ikke ha høyere kjernetemperatur enn 65 grader.

Når kjøttet begynner å bli ferdig, pensles det med honningen og stekes videre. Avkjøles og kan serveres både varmt eller kaldt.

Herlig søndagslunsj! Foto: Elizabeth Higson/NRK.

Herlig søndagslunsj! Foto: Elizabeth Higson/NRK.

Syltede tomater

400 g klase- eller cherrytomater

2 dl hvitvineddik

2 dl vann

1 ss salt

3 ss sukker

1 stk laurbærblad

2 fedd hvitløk

20g frisk ingefær

Skyll tomatene godt og prikk dem lett med en nål eller tynn gaffel. Legg så tomatene i et glass. Kok opp eddik, vann, salt, sukker, laurbærblad, hvitløk og ingefær og hell den kokende laken varm over tomatene. Laken må dekke tomatene. Sett på tett lokk og avkjøl. Oppbevar tomatene i kjøleskap. De bør stå et par dager før de serveres.

Potetsalat og syltede tomater er nydelig tilbehør. Foto: Elizabeth Higson/NRK.

Potetsalat og syltede tomater er nydelig tilbehør. Foto: Elizabeth Higson/NRK.

Potetsalat med geitost og rødløk

150 g geitost (hvit fast)

4 stk pimpernell- eller mandelpotet

100g sukkererter

1 rød løk

1 beger assortert salat

sitron

olivenolje

basilikum

salt og pepper

Skrell og kok poteter til de er møre, avkjøles før de deles i skiver og legges lagvis med løken og salaten. Sukkererter forvelles, avkjøles og blandes i salaten sammen med geitosten som er kuttet i skiver.

Bland en dressing av olivenolje med sitronsaft og eddik. Smak denne til med litt salt og pepper. Topp salaten med litt av den friske basilikumen.

Kald tomatsaus

4 stk tomater

1 fedd hvitløk

1 stk sjalottløk

1 ss tomatpuré

1 ss honning

gressløk

Del tomatene i grove biter sammen med løk og hvitløk. Dette varmes i kjele på middels varme sammen med tomatpureen. Når det begynner å tykne tilsettes honning og alt kjøres glatt i foodprosessor. Smakes til med salt, pepper og finkuttet gressløk.

Ahh, nydelig!

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".