Hopp til innhold

Verneverdig lekestue kan bli din

I en hage på Høyenhall står en av de eldste lekestuene i Oslo. Eieren har ikke mulighet til å sette i stand bygningen og søker nå etter noen som kan redde den.

Lekestue på Høyenhall

LEKESTUE GIS BORT: Denne lafta lekestua fra 1864 er en av Oslos eldste. Eieren har ikke ressurser til å sette den i stand. Dermed står den og forfaller.

Foto: Byantikvaren i Oslo

– Både mamma og jeg har vokst opp her. Da jeg var liten brukte jeg lekestua som lekerom. I ungdomstiden var det et skikkelig gutterom. Jeg hadde til og med noen fester her, sier Espen Sønstegaard.

Det er han og hans familie som eier og bor på tomta i dag. Men den litt slitne lekestua fra 1864 står ubrukt.

– Mamma er pensjonist og har ikke penger til å sette den i stand. Det har dessverre ikke jeg heller.

I 1919 ble det lille huset skilt ut som en egen eiendom, og det ble senere bygget et bolighus på eiendommen. Frem til 1990-tallet har lekestua blitt brukt av Espen Sønstegaard og hans familie.

Men siden den gang har den ikke blitt vedlikeholdt, og lekkasjer i taket har nå satt dype spor.

– Store deler av bygningen er råteskadet og er delvis angrepet av sopp. Men tre av ytterveggene er imidlertid relativt uskadde, sier antikvar Maria Lytomt i Oslo kommune til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet

Oslos eldste lekestue

MYE KAN GJENBRUKES: Tre av fire yttervegger skal være i relativt god stand. Noe utskiftinger må påregnes, men mye kan også gjenbrukes.

Foto: Ingvild Sund / NRK

Sommersted for norsk forretningsmann

Lekestua har adresse Kildals vei, etter den norske forretningsmannen Peter Wessel Wind Kildal. Peter Kildal var blant de betydeligste forretningsmenn i Christiania i siste halvdel av 1800-tallet. Han er mest kjent for opprettelsen av Lilleborg fabrikker.

Kildal gjorde det godt, og kjøpte flere eiendommer. Blant annet «Høienhal» i Østre Aker, der han dyrket frem landets største frukthage på 200 mål. Her ble også familiens store sommersted bygget, med flere bygninger og en stor park med andedam på tomta.

Etter Kildals død i 1882 ble eiendommen gradvis skilt ut til boligtomter.

– Deler av parken er imidlertid bevart, i likhet med en gartnerbolig og lekestua, som Kildal fikk oppført for sine to døtre, sier Lytomt.

Kan demonteres og flyttes

Lekestue på Høyenhal

RÅTESKADER: Store deler av bygningen er råteskadet og er delvis angrepet av sopp etter vannlekkasjer i taket.

Foto: Byantikvaren i Oslo

Siden hverken Espen Sønstegaard eller moren har ressurser til å sette i stand det vesle huset, søkte de Oslo kommune om å få lov til å rive det. Men etter en vernevurdering, fikk de avslag.

– Dette er en unik bygning. Det er blant Oslos eldste lekestuer, og vi tror den kan være til nytte og glede for andre, sier Lytomt.

Et av alternativene kan være å flytte den 16 kvadratmeter store lekestua og gjenoppføre den på et egnet sted. Bygningen er laftet og kan dermed enkelt demonteres.

– Det best er om noen vil sette den i stand der den står, fordi det er her den ble oppført.

Også eier ser helst at lekestua blir stående.

– Jeg har så mange gode minner her. Det beste hadde vært om noen som er interessert og som har ressurser til det, ville pusse den opp her den står. Jeg tror dessverre ikke den tåler en vinter til, sier Sønstegaard.