Guri Torp - Guri Torp har ventet i to år på å få støttekontakt til sin psykisk utviklingshemmede sønn. - Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Guri Torp har ventet i to år på å få støttekontakt til sin psykisk utviklingshemmede sønn.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Har ventet to år på støttekontakt

Helsetilsynet kritiserer nå Sørum kommune for lange ventelister.

Nesten en tredjedel av de som fikk innvilget sin søknad om støttekontakt i Sørum i fjor venter fortsatt.

– Nå har vi ventet i to år. Vi har regnet med at vi skulle finne noen, sier Guri Torp som er mor til 20 år gamle Fredrik.

Kommunen finner ingen

For Fredrik er hverdagen en helt annen i de periodene han har støttekontakt å være sammen med.

– De samles flere sammen og har det hyggelig. Han planlegger hva han skal gjøre og tenker gjerne på det en hel uke hva de skal gjøre neste gang, forteller Torp.

Men det er to år siden sist Fredrik hadde det slik.

– Kommunen finner ingen. Vi maser, ringer og skriver brev, og får bare svar om at de ikke greier å få tak i noen. Det er frustrerende og slitsomt, sier Torp.

Over 30 prosent har ikke fått

Og hun er ikke alene om å være lei av å vente.

Av 94 vedtak om støttekontakt i fjor er 31 ennå ikke iverksatt.

Det kommer frem av en tilsynsrapport fra Helsetilsynet. Sørum kommune har mislyktes i å sørge for at alle brukere får tjenestene de har rett på til rett tid, sier revisjonsleder Karianne Arnkværn.

– Dette har man krav på, og det skal settes i gang innen rimelig tid. I unntakstilfeller hvor man ikke har muligheten til å skaffe støttekontakt, må man skaffe noe alternativt. Her er det mange som mangler støttekontakt, sier Arnkværn.

Si din mening under artikkelen.

– Må gjøre jobben sin

Kommunen har prøvd, men verken høyere lønn eller annonser i avisa har resultert i flere støttekontakter. Rådmann i Sørum, Rannveig Ederberg Eidet, sier at tilsynet dessverre viser virkeligheten i kommunen.

– Vi har utfordringer med både tid og ressurser på dette feltet. En omfordeling og justering av ressurser må til både gjennom året og i nye budsjetter, sier Eidet.

Guri Torp mener at det nå må skje noe.

– Nå synes jeg at kommunen kan gjøre jobben sin. Jeg synes det er vanskelig å gå rundt til venner og kjente og mase. Jeg har vondt av sønnen min som sitter hjemme foran tv og pc og ikke har noen støttekontakt å være sammen med, sier Torp.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

Siste videoer

Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.