Hopp til innhold

Universitet med eget bryggeri

Ølbrygging har fått et voldsomt oppsving de siste årene. I dag åpnet Norges første universitetsbryggeri.

Bryggeritanker NMBU Ås

Høyere utdanning med eget bryggeri. På NMBU i Ås kan studentene nå forske på malting, brygging og gamle kornsorter.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Trude Wicklund

Førsteamanuensis Trude Wicklund har åpnet eget universitetsbryggeri i Ås.

Foto: Anniken Mihle / NRK

– Her har vi et eget mikromalteri, forteller førsteamanuensis Trude Wicklund ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås i Akershus (NMBU).

Det er nesten 30 år siden norske bryggerier sluttet å malte kornet selv, og norske bønder sluttet å dyrke bygg til ølbrygging. Nå vil NMBU holde gammel kunnskap vedlike. I det nye universitetsbryggeriet gjennomføres hele bryggeprosessen, fra korn til ferdig øl.

Småskalaproduksjon

– Tanken er på bare 60 liter. Anlegget er så lite at det meste av ølet vil bli brukt til analyser og testing, vi får nesten ikke smakt en gang, ler Wicklund.

Vanlige mikrobryggerier har tanker på mellom 1000 og 10.000 liter.

Anlegget ved universitetsbryggeriet

Blanke tanker som snart skal fylles av øl.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Les også: Ser potensial for mer norsk malt til ølbrygging
Les også: Vil dyrke humle til ølbrygging i Norge

– Jeg synes det er viktig å bruke lokale ingredienser, sier Marc Myers i Nordic Craft Malt Cooperative.

– Dessuten er det viktig å støtte bøndene, legger Myers til. Han sier at de ønsker å samarbeide med så mange som mulig for å utvikle maltindustrien, både til ølbrygging og mat.

– Derfor er det viktig at UMBU i Ås forsker på og tester malt, slik at vi blant annet kan utvikle lokale smaker, sier Marc Myers.

Halfdan Lie Svalheim

Bonde med eget malteri. Halfdan Lie Svalheim foretrekker gamle norske kornsorter.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Bonde og daglig leder i Malteriet AS, Halfdan Lie Svalheim, har dyrket maltkorn de siste ti årene. Han bruker gamle norske kornsorter, blant annet Domen som ble dyrket for mer enn femti år siden.

– Den ble også eksportert til Nord-Amerika, krysset med nordamerikanske sorter og var grunnlaget for noen av de beste maltkornsortene der, sier Svalheim.

– Men dette lager vi ikke i Norge lenger?

– Nei, bryggeriindustrien har importert billigere malt fra utlandet. Men med den store interessen for ølbrygging og mikrobryggerier har kommet, synes vi absolutt det er marked for å starte opp igjen med malting i Norge, sier Svalheim.

Les også: Ølbrygging – den nye folkehobbyen

Inn i varmen

Petter Nome

Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen synes det er en spennende utvikling i bryggeribransjen.

Foto: Anniken Mihle / NRK

På det norske markedet finnes det rundt 1000 ulike sorter norsk øl, i tillegg til like mange utenlandske.

– Det skjer en rivende utvikling på bryggerifronten, sier direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, Petter Nome.

– Det som skjer i dag viser at ølbrygging er tatt inn i varmen innen norsk kulinarisk kultur. Mat og drikke hører naturlig sammen, mener Nome.


Les også: Stor interesse for øl fra mikrobryggeri
Se Forbrukerinspektørene: Hvorfor har ølbrygging blitt så populært?