Hopp til innhold

Ungdommer møtes på Oslo S for å slåss

Ungdom ned i 14-årsalderen møtes og slåss på Oslo Sentralstasjon. Flere vektere har blitt sendt på legevakten etter sammenstøt. Nå etterlyses mer politi på Norges største kollektivknutepunkt.

Ungdom som slåss med hverandre og seg selv inne på Oslo Sentralstasjon.

ESKALERENDE PROBLEM: De siste ukene skal flere titalls aggressive ungdommer ved flere anledninger ha vært i slåsskamper med vektere og hverandre på Oslo sentralstasjon. Tilfeldige reisende blir vitner til hendelsene. Videoen er hentet fra et overvåkningskamera, og er sladdet av NRK.

Ronny Bjerke, driftsjef for vaktselskapet Nokas i Oslo.

BEKYMRET: Ronny Bjerke i Nokas forteller at problemene med ungdomsgjenger på Oslo Sentralstasjon har eskalert kraftig de siste ukene.

Foto: Edin Babic / NRK

– Vi ser en økt råskap blant unge som henger på Oslo S. Terskelen for å provosere, og gå til fysisk angrep på våre vektere, er blitt lavere enn før, sier Ronny Bjerke, driftsjef for vaktselskapet Nokas i Oslo til NRK.

De siste ukene skal flere titalls aggressive ungdommer ved flere anledninger ha vært i slåsskamper med vekterne på stasjonen. De yngste er helt ned i 14-årsalderen.

– Hittil i år har flere vektere blitt skadet her, og endt opp på legevakten. Dette generer også i høyere sykefravær blant de ansatte. Vi ser med bekymring på utviklingen, og vekterne er bekymret for egen sikkerhet, sier Bjerke.

Oslo Sentralstasjon er det stedet i Norge hvor Nokas har de største utfordringene når det gjelder vold og trusler.

– Trues med kniv

I flere e-poster NRK har fått innsyn i varsler Nokas politiet og Oslo kommune om at ungdommene blir mer og mer aggressive for hver helg som går.

«Vi blir truet med slagvåpen, stikkvåpen og har ingenting å forsvare oss med om det skulle oppstå noe alvorlig. [ ...] Hva skal vi gjøre? Nå er det slik hver eneste helg», skriver Nokas i en av e-postene.

Vektere rapporterer at det har dannet seg en "kjerne" av gutter på 15–18 år som bruker området mer som et diskotek enn som en togstasjon.

– Spesielt natt til lørdag og natt til søndag ser vi at mange tilreisende ungdommer skaper utfordringer og problemer for vekterne, sier Bjerke.

– Er vekterne flinke nok til å snakke med disse ungdommene?

– Ja, det mener jeg de er. Alle vekterne får kurs og opplæring i god kommunikasjon. Vekterne som går på Oslo S får ekstra kurs, sier Bjerke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Regionsjef i Room eiendom, Knut Johansen.

IKKE NOK MED VEKTERE: Rom eiendom eier lokalene på Oslo Sentralstasjon. Regionsjef i selskapet, Knut Johansen, etterlyser mer synlig politi på Norges største kollektivknutepunkt.

Foto: Edin Babic / NRK

Ønsker mer politi på stasjonen

«Vi blir truet med slagvåpen, stikkvåpen og har ingenting å forsvare oss med»

Nokas i e-post til politiet

Rom eiendom eier lokalene på Oslo S, og deler vekternes oppfatning av at ungdomsgjengene som henger der har blitt både større og råere enn tidligere.

– Det er flere situasjoner der vektere blir skadet av stadig større ungdomsgjenger, og flere situasjoner der ungdommer plager de reisende, sier regionsjef i Rom eiendom, Knut Johansen til NRK.

Han understreker at det "alltid" har vært ungdomsgjenger som henger på sentralstasjonen.

– Men det er et råere miljø enn tidligere. Vi mener det er flere alvorlige situasjoner.

Nå ber både Rom eiendom og Nokas om mer synlig politi på stasjonen.

– Vi ønsker litt mer forståelse for at det er viktig med mer synlig uniformert politi på Norges største trafikknutepunkt. Det går tross alt 150.000 mennesker gjennom her i snitt hver dag. Da synes jeg kanskje vi burde ha noe mer tilstedeværelse fra politiet her, sier Johansen i Rom eiendom.

– Særlig natt til lørdag og natt til søndag ønsker vi oss mer synlig politi på stedet. Da tror vi situasjonen hadde blitt en ganske annen, sier Bjerke i Nokas, sier Bjerke i Nokas.

Ønsker bedre samarbeid med vekterne

Geir Tveit, politioverbetjent ved Grønland politistasjon.

– KAN BLI BEDRE: Geir Tveit, politioverbetjent ved Grønland politistasjon, innrømmer at politiet til tider ikke har vært synlige nok på Oslo S.

Foto: Edin Babic / NRK
Øystein Eriksen Søreide

KJENNER PROBLEMENE: Byråd Øystein Eriksen Søreide (H) sier kommunen forsøker å følge opp ungdommene som lager trøbbel på Oslo S.

Foto: Edin Babic / NRK

Politiet innrømmer at de nok kunne vært mer til stede på Oslo S.

– Til tider er vi sikkert ikke synlige nok. Vi har en gruppe på 30 betjenter som går turnus. De har andre deler av sentrum også, så de er ikke inne på Oslo S hele tiden, sier Geir Tveit, politioverbetjent ved Grønland politistasjon til NRK.

Ifølge Nokas er det ikke alltid vekterne får hjelp av politiet når de ber om det. De mener politiet ikke setter inn nok ressurser i området.

– Noen ganger går det sikkert ikke fort nok fra vekterne ber om hjelp til vi er på plass, vedgår politioverbetjenten.

– Hva mener dere i politiet kan bedre situasjonen?

– Litt bedre samhandling mellom vektere og politi. Litt mer utveksling av opplysninger for å kunne kartlegge ungdommene.

Tvedt sier politiet vil kalle inn til et møte mellom Uteseksjonen, kommunen, vektere og politiet.

– Vi skal sette oss ned og se hva vi kan gjøre for at det skal bli bedre. Politiet kan ikke alltid være til stede, men kanskje mer enn vi har vært til nå.

– Vi følger situasjonen tett

Oslo kommune kjenner godt til hva som foregår på Oslo S.

– Vi kan jo ikke ha det sånn. Vi er tett på dette. Jeg er glad for det tette samarbeidet kommunen har med politiet, sier Øystein Eriksen Søreide, byråd for helse og sosiale tjenester i Oslo (H).

Han understreker at Oslo S er et offentlig sted, der også ungdom har lov til å oppholde seg, bare de ikke gjør noe kriminelt. Også byråden tror synlig politi er viktig, men sier det er opp til politiet å prioritere ressursene.

– Vi er oppmerksom på utfordringene. Vi forsøker å gå inn og ta fatt i den enkelte ungdoms situasjon. Vi følger opp bydelen der vedkommende bor, og skolen og barnevernet blir involvert.