Hopp til innhold

Ungdom om sprittaxi: – Like lett som å bestille en pizza

Sprittaxier i Oslo selger sprit til barn ned i 13-årsalderen, og hver uke behandler legevakten tenåringer som er alkoholforgiftet. Legevakten og politiet er bekymret for den livsfarlige rusen ungdommer utsettes for.

Ungdom om sprittaxi

– Sprittaxi er et elendig opplegg, mener elever i 3. klasse på den videregående skolen Hartvig Nissens i Oslo.

Foto: Camilla Skarra / NRK

Elever vi møter i skolegården på Hartvig Nissens skole i Oslo er alle over 18 år, men de kjenner godt til fenomenet sprittaxi.

Å få tak i en sprittaxi er veldig lett, like lett som å bestille en pizza. Det er vanskeligere å gå i butikken å kjøpe øl, for da må du ha falsk legitimasjon eller kjenne noen som er 18 år, sier elever ved Hartvig Nissen.

De vet om mange ungdomsskoleelever som har kjøpt sprit på denne måten.

Ifølge politiet er det gjerne utenlandske sjåfører som kjører rundt på bestilling med smuglersprit i bilen og selger til mindreårige.

Alkoholforgiftet etter å ha kjøpt fra sprittaxi

Fride Behrentz Færevaag

Fride Behrentz Færevaag, prosjektleder for ungdom og rus ved Oslo legevakt.

Foto: Privat

Både politiet og legevakten advarer mot og er bekymret for den rusen ungdommer utsettes for når de kjøper alkohol fra sprittaxi.

I fjor kom 80 ungdommer under 18 år til legevakten med alkoholforgiftning. Hittil i år er det 26 tenåringer. For legevakten er sprittaxier et kjent fenomen.

– Det var en helg vi fikk inn flere ungdommer i 14- og 15-årsalderen samtidig. De var alkoholforgiftet av sprit de hadde kjøpt fra en sprittaxi, sier Fride Behrentz Færevaag, prosjektleder for ungdom og rus ved Oslo legevakt.

Odd Martin Vallersnes

Odd Martin Vallersnes, lege ved Oslo legevakt.

Foto: Privat

Hun og lege Odd Martin Vallersnes er blant dem som tar imot og behandler alkoholforgiftet ungdomom ved legevakten.

– Det skumle med sprit er at det virker så raskt og mye, så det er veldig vanskelig å beregne hvor påvirket man blir, sier Vallersnes.

– En annen skummel ting med sprittaxi er at de aldri vet hvor spriten kommer fra, og risikoen er jo at dette ikke er sprit i det hele tatt, men metanol, altså tresprit, og det er veldig farlig å få i seg, sier Vallersnes.

– Starter å feste om våren

Politiet jobber med å nå ut til foreldre og ungdom for å advare dem mot fenomenet. De er bekymret for rusen ungdommene utsettes for.

– Mange er uerfarne med alkohol og rusen som sprit gir, og vi ser at flere får alvorlig alkoholforgiftning, sier politioverbetjent Anne Merete Ansok ved ungdomsavsnittet ved Majorstuen politistasjon.

Det er vanlig at ungdom begynner å feste i 9 og 10 trinn, ifølge Ansok og understreker at det viktig å følge med.

– Nå på våren har mange av dem større frihet, de er lenger ute og unndrar seg lettere de voksenes kontroll. Når vi finner ungdom som ikke er i stand til å ta vare på seg selv er vi heldige, for hadde vi ikke funnet dem så kunne det gått ille, sier Ansok.