Båtene er robbet for innhold, toalettene har rent over og store mengder av tyvgods er funnet i båtene som ligger til kai på Sjølyst marina i Oslo.

Over hundre båter er utsatt for vandalisme og innbrudd på Sjølyst marina i Oslo.

Ubudne gjester har vandalisert over 100 båter

Båtene er robbet for innhold, toalettene har rent over og store mengder av tyvgods er funnet i båtene som ligger til kai på Sjølyst marina i Oslo.

– Noen båteiere er så fortvilet at de ikke vil ha tilbake båtene sine. Det forstår jeg jo, sier vedlikeholds- og vaktsjef ved Sjølyst marina, Nils Erik Nilsson.

1700 båter ligger til vinteropplag ved marinaen, ifølge magasinet Båtliv. Nilson har ikke full oversikt over hvor mange båter som er fullstendig ødelagte.

– Vi jobber med å kartlegge hvor mange båter som er fullstendig eller delvis ødelagte. Per nå tror vi det dreier seg om mellom 100-150 båter som er brutt opp og bodd i. I alle fall 5-6 av dem er totalt ødelagt.

Stinker avføring

GRISERI: Ett av toalettene som er tilgriset av ubudne gjester. - GRISERI: Ett av toalettene som er tilgriset av ubudne gjester. - Foto: John A. Eeg / Privat

GRISERI: Ett av toalettene som er tilgriset av ubudne gjester.

Foto: John A. Eeg / Privat

NRK får bli med ned i flere av båtene som er kraftig preget av vandalene. Søppelet ligger strødd, og stanken river i nesa.

Ifølge Nilson er båtene brukt som overnattingssted og oppbevaringssted for tyvgods gjennom vinteren. Overnattingsgjestene har tatt seg vel til rette.

– Toalettene i båtene er brukt slik at de har rent over. Det har ført til en stank som har satt seg i hele inventaret, og som er vanskelig å bli kvitt, sier Nilsson.

I båtene er det funnet store mengder tyvgods.

– Det er særlig snakk om laptop'er, små tv'er, bilradioer og mange nye klær, ifølge Nilsson.

Stjålet fra båtene

Samtidig har ting som tilhører båtene blitt stjålet.

– De har skrudd ned ting fra båtene, som gps'er og speil. Båtene har fått riper og skader.

Han tør ikke anslå hvor mye skadene vil koste.

– Det er umulig å anslå nå hvor mye skadene vil koste. Vi må først få full oversikt, og gå igjennom alle båtene. Jeg er helt overbevist om at det vil vise seg at flere båter er rammet enn de vi vet om nå.

Sjølyst marina - ADVARER: Denne advarselen møter båtfolket på marinaen. - Foto: Anette Holt Hansen / NRK

ADVARER: Denne advarselen møter båtfolket på marinaen.

Foto: Anette Holt Hansen / NRK

Politiet kjenner til saken

Politibetjent Øystein Falch ved Majorstua politistasjon har vært med på flere pågripelser på opplagsområdet, ifølge Båtliv.

– Vi har en teori om at båter i området er blitt brukt som transittlager for tjuvgods, men det har vi ikke fått verifisert, sier Falch til Båtliv.

Alt fra kofferter stjålet fra Flytoget, til sølvtøy og flatskjermer er beslaglagt.

– Vi har funnet flere datamaskiner fra skrapkassen til Elkjøp, der harddisken er skrudd ut, trolig for videresalg med tanke på id-tyveri, sier Nilsson.

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".