Hopp til innhold

Politiet positive til trygghetsindeks

Politiet i Oslo mener en trygghetsindeks vil være til god hjelp når de skal vurdere sikkerheten og tryggheten i bydeler i Oslo.

KARL JOHANSGATE

En trygghetsindeks skal hjelpe Oslo kommune å gjøre gatene i hovedstaden tryggere.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Det er et bredt flertall i bystyret for å lage et instrument der hovedhensikten er å målrette den kriminalitetsforebyggende innsatsen fra politiet og Oslo kommune.

Trygghetsindeksen skal måle hvor det er trygt å ferdes og bo i hovedstaden. Modellen er hentet fra København som har hatt en slik trygghetsindeks siden 2009.

Tryggere by

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet har lagt fram et privat forslag om dette i bystyret, og også byrådet går inn for trygghetsindeksen som en del av tiltaksplanen mot overfallsvoldtekter.

– Vi ønsker å gjøre Oslo til en tryggere og sikrere by, sier Libe Rieber-Mohn fra Arbeidepartiet, som tok initiativet for trygghetsindeksen.

Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn fra Arbeidepartiet fremmet forslaget om en trygghetsindeks.

Foto: David Krekling / NRK

– I dag er det ganske store forskjeller, og det ønsker vi å gjøre noe med. Da er en trygghetsindeks en systematisk måte å jobbe på for å gjøre de deler av byen som ikke er trygge, tryggere, påpeker Rieber-Mohn.

Spørreundersøkelse blant befolkningen

Trygghetsindeksen skal være en kombinasjon av politiets krimstatistikk og årlige spørreundersøkelser blant befolkningen om opplevd kriminalitet og oppfatning av trygghet der de bor.

– Den informasjonen brukes da til å målrette innsatsen i de områdene hvor man trenger en ekstraordinær innsats. For å vite at arbeidet er målrettet, så må man også måle resultatene, sier Rieber-Mohn.

Hun legger til at blant mye av arbeidet som blir gjort i dag blir ikke effekten målt, og da oppnår man ikke nødvendigvis noen ting.

– Vet ikke politiet hvilke områder det er påkrevet med målrettet innsats?

– Politiet vet mye, men kommunen vet mindre. Poenget er at man lytter mer til innbyggernes egne opplevelse av kriminalitet og sammenfatter det med politiets. Kommunene og de ulike instansene som jobber med å gjøre byen tryggere må jobbe tettere og nærmere med politiet for å gjøre byen sikrere der hvor den ikke er trygg i dag.

Vi spurte folk på Karl Johan om de føler seg trygge i byen sin:

Politiet positive

Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo ønsker tiltaket velkommen og sier en trygghetsindikator vil politiet til å holde bedre oversikt over byen.

– Fra før av bruker vi statistikker til å analysere tryggheten i byen, men om vi spør folk i tillegg vil vi få en helt ny plattform å stå på både med tanke på trygghetsskapende arbeid og kriminalitetsbekjempelse.

– Man vil aldri få en garanti for sikkerhet, men med dette instrumentet vil vi kunnekunne fange opp det aller meste.