Hopp til innhold

Tre av ti tenåringsjenter i Oslo sliter psykisk

Bekymringer, følelse av slit og søvnproblemer rammer stadig flere tenåringsjenter i Oslo. Verst er det blant jenter i videregående skole, der nesten 30 prosent har depressive symptomer.

Elever i klasserom i Oslo - 2014

FLERE SLITER: Rapporten Ung i Oslo 2015, som legges frem onsdag, viser at flere unge jenter sliter med psykiske problemer. Nå vil NOVA forske på hva økningen skyldes. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er veldig mye vi skal leve opp til, sier Mathilde Linnestad.

Hun og venninne Ingrid Saastad og Emma Padin går på en videregående skole i Oslo.

Tenåringsjenter fra Oslo

Fra venstre: Ingrid Saastad, Mathilde Linnestad og Emma Padin.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Blant unge i hovedstaden er det en økning av psykiske helseplager og spesielt blant jenter, viser den ferske undersøkelsen Ung i Oslo 2015.

– Jeg tror mange har problemer fordi de sammenligner seg med bloggere og modeller man ser på nettet, sier Mathilde Linnestad.

Vil forske på unge i hovedstaden

Patrick Lie Andersen

Patrick Lie Andersen, forsker NOVA

Foto: Andreas Sundby / NRK

Årsaken til økningen er ennå ikke kartlagt. Men ifølge NOVA, som har gjort undersøkelsen, kan media og sosiale medier ha mye skyld i problemene.

I bakgrunnslitteraturen peker noen på at mediene bidrar til økte kroppspress, mens andre peker på kulturelle faktorer som «flink pike»-idealet, sier NOVA-forsker Patrick Lie Andersen.

På videregående er det 28 prosent av jentene og 10 prosent av guttene som har depressive symptomer. Vanlige plager er bekymringer, søvnproblemer og følelse av slit. Siden den første Ung i Oslo-rapporten i 1996 har psykiske helseplager økt betraktelig.

Forskerne ved NOVA skal nå finne årsakene bak økningen.

– Vi har startet et forskningsprosjekt og skal gå gjennom analysene. Vi håper å kunne finne ut hvilke individuelle faktorer som kan påvirke risikoen for psykiske plager, sier Patrick Lie Andersen.

– Viktigste arbeidet

Øystein Eriksen Søreide

Øystein Eriksen Søreide, helse- og sosialbyråd (H).

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Nå vil kommunen jobbe for en bedre psykisk helse blant Oslo-ungdommen.

– Dette det viktigste vi jobber med for tiden. Selv om mange unge trives i Oslo blant familie og venner, er det noen som sliter. Vi har nylig avgitt en handlingsplan for psykisk helse i Oslo, og der er det flere gode tiltak, sier Øystein Eriksen Søreide, helse- og sosialbyråd (H).

Tenåringsjentene fra Oslo er klare på hva som må gjøres for å bedre situasjonen:

– Unge må bli mer bevisste på bruken av Photoshop. Det kan også være mer i media om at det er greit å ikke være supertynn og ikke gjøre det superbra på skolen, mener Mathilde Linnestad.

– Man må godta seg selv som man er, legger Ingrid Saastad til.

Andel som har depressive symptomer

1996

2006

2012

2015

Jenter

15

17

23

26

Gutter

9

11

12

11

Alle

12

14

18

19