Hopp til innhold

To siktet for heleri av Munch-litografi

Politiet har pågrepet og siktet to personer for heleri av Munch-litografiet Historien i 2009. Bildet ble funnet mandag.

Munch-bilde stjålet

STJÅLET: I 2009 knuste tyver et vindu i en kunstforretning i Drammensveien i Oslo, og stjal Edvard Munch-litografiet «Historien».

Foto: Erik Engen / NRK

Det var tjenestemenn fra seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt som fant litografiet fra 1914, skriver Aftenposten.

Mandag pågrep vi en mann i Vestfold og tirsdag en mann i Oslo. De er siktet for grovt heleri og vil bli fremstilt for varetektsfengsling, sier politiinspektør Einar Aas.

Aas kan ikke utelukke flere pågripelser i saken. Han vil ikke kommentere hvor og hvordan bildet som ble, stjålet fra et galleri i Oslo i 2009, ble funnet.

– På grunn av videre etterforskning kan vi ikke kommentere omstendighetene rundt hvor vi fant bildet, sier Aas til NRK.

En av de to pågrepne er Imran Saber (38), også kjent som «Onkel Skrue». 38-åringen fikk i mars en dom på betinget fengsel for heleri.

– Min klient nekter straffskyld, sier forsvarer Øystein Storrvik til avisen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Litografiet "Historien" av Edvard Munch

Det håndkolorerte litografiet 'Historien' av Edvard Munch – som ble stjålet fra et galleri vest i Oslo i 2009 ble mandag beslaglagt av Oslo politidistrikt.

Foto: Politiet

Den andre er en tidligere straffedømt 55 år gammel mann fra Vestfold. 55-åringen er tidligere dømt for svindel og brudd på regnskapsloven, han har to dommer fra 2002 og 2004. Han ble dømt til fire års fengsel for grove bedragerier av i alt 23,6 millioner kroner.

De to fremstilles for varetekt i Oslo tingrett i ettermiddag.

– Fantastisk med en oppklaring

Galleri «Nyborg Kunst» hvor litografiet ble stjålet fra i 2009 er i dag nedlagt. Nå jobber eier Pascal Nyborg i Christiania Auksjonsforretning.

Han synes det er helt fantastisk at saken kan gå mot en oppklaring.

– Den var jo henlagt, og jeg synes det er betryggende på vegne av kunsten at bildet likevel har kommet til rette, sier han til NRK.

Pascal Nyborg

Pascal Nyborg eide nå nedlagte «Nyborg Kunst» da litografiet ble stjålet i 2009.

Foto: Erik Engen / NRK

Selv har han hele tiden ment at tyveriet var et bestillingsverk, og han har slitt psykisk etter hendelsen. Men nå føler han at han har kommet over det.

Vanskelig å omsette

Det finnes flere varianter av litografiet, som ble laget rundt 1914.

– Det er vanskelig å fastsette verdien uten å ha sett det, men jeg vil anta at det er verdt opp mot to millioner kroner. Dette er et sentralt litografi, sa kunstekspert Morten Zontag til NRK få dager etter tyveriet.

Eksperter mente den gang at det var vanskelig å omsette bildet.