Hopp til innhold

To av tre stoler ikke på politiet

Osloborgere har ikke tillit til at politiet vil følge opp tyveri og innbruddssaker.

Stoler ikke på politiet

Bjørg Roterud er en av mange innbyggere som har blitt utsatt for lommetyveri.

Foto: Åsmund Hasli / NRK

Politimesten i Oslo tror ikke innbyggerne har mistet troen på at politiet klarer å oppklare vinningskriminalitet i hovedstaden.

En undersøkelse viser at to av tre osloborgere ikke har noe tillit til at politiet vil følge opp tyveri og innbruddssaker.

- Skjønner prioriteringen

Bjørg Roterud er en av mange innbyggere som har blitt utsatt for lommetyveri.

- Det var på onsdag jeg skulle rekke trikken for å være med en arbeidskollega på tur til København. Jeg tok fram Flexuskortet mitt for å stemple, og da var det noen som så sitt snitt til å ta lommeboken i vesken min.

Hun valgte å anmelde forholdet, men er klar over at politiet prioriterer andre oppgaver foran simple tyverier.

- Det er klart jeg vil at det skal bli oppklart, men jeg skjønner prioriteringen, sier hun.

3000 anmeldelser i sommer

Rekordmange lommetyveri er anmeldt i år, bare i fra juni til august kom det inn 3000 anmeldelser. Roterud synes det er utrolig trist at det kan skje:

- Jeg synes det er trist. Vi blir til og med advart når vi går på trikken; pass på veska og eiendelene dine. Det er tragisk, sier hun.

På Østlandssendingen i dag kom 1. kandidat for Høyre i Oslo foran stortingsvalget, Per Kristian Foss, med sterk kritikk av Oslopolitiet.

Bakgrunnen er en undersøkelse som viser at to av tre Oslo-borgere har liten eller ingen tiltro til at politiet vil følge opp saken - hvis de anmelder et tyveri eller innbrudd.

- Et enormt tillitsbrudd

- Det er et enormt tillitsbrudd mellom Oslos befolkning og politiet. Ikke bare er politidekningen i Oslo dårlig, men også det de utfører av oppklaringer er elendig. Det er dårligst i landet, sier Foss.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, sier han forstår at tilliten til politiet er svekket:

- Jeg skjønner jo det. For vi har en veldig lav oppklaringsprosent, og den er vi ikke fornøyd med. Så jeg har forståelse for at de ikke har tillit til oss, sier han.

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal, sier de er nødt til å gjøre en prioritering når det gjelder saker, Foss er skjønner også prioriteringen, men mener fortsatt at politiet ikke må bortprioritere de små sakene:

- Vi kan jo ikke ha et samfunn der innbrudd i hus og leiligheter og tyverier på gaten ikke er en politisak. Intelligent etterforskning på bandenivå tilsier at man oppklarer mange saker av gangen. Og der må kreftene settes inn, sier han.

Har opprettet vinningsgruppe

Gjengedal sier de har satt i gang tiltak mot vinningskriminalet.

- Det er det vi nå har satt i gang på Majorstuen. En egen vinningsgruppe som har ansvar for å koordinere etterforskning og drive systematisk etterforskning, sier han.

En egen gruppe er også opprettet på sentrum politistasjon.

-De håndterer skimmingsaker og ID-tyverier, og har satt i gang en mer systematisk etterforskning på de områdene. Men for å forhindre det store antallet lommetyveriet må vi be folk passe bedre på tingene sine, for vi greier ikke være over alt, sier Gjengedal.