Hopp til innhold

Ektemannen etter NAV-drap: – Jeg savner henne

Den dreptes ektemann sier at han tenker på sin kone hele tiden. Tiltalte erkjente ikke straffskyld da rettssaken startet i formiddag.

Anni Rachmawati Godager

NAV-ansatt Anni Rachmawati Godager døde etter å ha blitt knivstukket i hode og rygg på NAV-kontoret på Grorud august i fjor. I dag startet rettssaken mot den tiltalte 27-åringen.

Foto: Scanpix/privat

Klokken 9 startet rettssaken mot en 27 år gammel mann som er tiltalt for å ha drept en saksbehandler på NAV-kontoret på Grorud i august i fjor.

Mannen stakk den 34 år gamle Anni Rachmawati Godager i ryggen og hodet med kniv, og hun døde tre dager senere.

– Jeg savner henne

– Det har vært tunge stunder, jeg tenker på henne hver eneste dag. Det sa den drepte kvinnens ektemann da han forklarte seg i retten i formiddag.

– Jeg skjønner ikke hvorfor, sa ektemannen da aktor spurte om hva han tenkte om at tiltalte ikke ville forklare seg om bakgrunnen for drapet han er tiltalt for.

– Den vesle damen på 150 centimeter var verdens snilleste. At han skulle føle seg truet av henne … Det er så dumt at …, sa en sterkt beveget ektemann før retten tok en pause.

Hørte skrik

I ettermiddag fikk retten høre forklaringen fra en av den dreptes kolleger ved NAV-kontoret. Kvinnen fortalte at hun hadde tatt imot 27-åringen i skranken og ringt opp til Anni Rachmawati Godager, som han sa han ville snakke med.

– Han virket helt vanlig og gikk og satte seg da jeg ba ham vente. Han gjorde ikke noe jeg reagerte på, sa resepsjonisten i retten.

Noen få minutter senere hørte hun flere skrik, men hun skjønte ikke hvor de kom fra. Så så hun 27-åringen komme ut fra Godagers kontor.

– Han sa noe jeg ikke helt fikk med meg, og så fikk jeg øye på Anni, som lå på gulvet, forklarte kvinnen. Hun så også knivsliren ligge der.

Deretter ble alarmen utløst og politi og ambulansepersonell kom til stedet.

Nektet å forklare seg

– Jeg ønsker ikke å gi forklaring, svarte den tiltalte 27-åringen da det ble hans tur til å snakke i retten.

Dommeren anmodet ham om å ta plass i vitneboksen, noe han gjorde, men han ville ikke avgi forklaring. Det er han heller ikke pliktig til, ifølge dommeren.

Forsvarer Ola Lunde

FORSVARER: Advokat Ola Lunde forsvarer den tiltalte 27-åringen.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Han føler vel selv at han har gitt forklaring så mange ganger i fengslingsmøter at han føler det som en belastning å gjenta forklaringen sin her i dag, så velger han å benytte seg av sin rett til å ikke gi forklaring, sier mannens forsvarer, Ola Lunde, til NRK.

Mannen innrømmer de faktiske forhold, men erkjenner ikke straffskyld. Dette kom frem i et fengslingsmøte i oktober i fjor, og ble lest opp av aktor Johan Øverberg i retten i dag.

I første pause i rettssaken fikk tiltalte lov til å forlate rettssalen, og han er transportert tilbake til Dikemark.

Gjerningsmannen er tiltalt for drap etter straffelovens paragraf 233, første ledd. I tiltalen som ble kjent i juni, ber aktor om at mannen blir dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Mannen ble dømt for vold i 2005, og det har tidligere vært tvil om tilregneligheten hans.

Han har vært varetektsfengslet siden august i fjor, og har tilbrakt hele denne perioden på Dikemark sykehus der han har vært under judisiell observasjon.

Utilregnelig

– De sakkyndige psykiaterne som har undersøkt mannen, har konkludert med at han var og er utilregnelig, sa forsvarer, Ola Lunde, tidligere i sommer.

Den 27 år gamle mannen ville lenge ikke la seg avhøre, men forklarte seg én gang i retten under et fengslingsmøte. Etter dette har han ikke gitt noen forklaringer til politiet.

Det er satt av to dager til rettssaken i Oslo tingrett.

– Vi har satt av den tiden som er nødvendig til å få belyst hendelsesforløpet. Tiltalte har jo selv erkjent selve knivstikkingen og mye av tiden vil gå med til å høre de rettspsykiatriske sakkyndige som vil avgi sin forklaring opp mot hans tilregnelighet og eventuelle reaksjon, sier aktor Johan Øverberg, til NRK.

Saken fortsetter under bildet.

Rettssak etter NAv-drapet på Grorud

RETTEN ER SATT: Rettssaken ledes av tingrettsdommer Per Gammelgård. Foran sees de rettspsykiatrisk sakkyndige, spesialist i psykiatri, Rita Lyngved og psykologspesialist Pål Grøndahl.

Foto: Nina Diriksen / NRK

Psykotisk

Psykologspesialist Pål Grøndahl har vært én av to rettspsykiatrisk sakkyndige i saken. Han har undersøkt den tiltalte sammen med spesialist i psykiatri, Rita Lyngved.

I sin forklaring fortalte Grøndahl at tiltalte, som er av norsk-pakistansk opprinnelse, ble tatt hånd om av barnevernet som 7-åring og senere var på en barnevernsinstitusjon. Mannen har ingen utdannelse utover grunnskolen. Han har brukt narkotiske stoffer, blant annet hasj og amfetamin. Grøndahl forteller at mannen har en lang historie innen psykisk helsevern, og i en rapport fra 2009 mener de sakkyndige at han er psykotisk.

I forbindelse med drapssaken har de sakkyndige sett på tiltaltes helsehistorie og har også hatt et møte med 27-åringen.

– Men han er svært vanskelig å snakke med, han vil ikke si noe, forteller Grøndahl.

– Vi mener han er paranoid schizofren, med klare vrangforestillinger, og at han har psykotiske symptomer, oppsummerer Grøndahl. Han beskriver dette som grunnleggende endringer av tenkning og oppfatning, og avflatende effekt på følelsene.

27-åringen har sagt at han følte seg truet av saksbehandleren i NAV, kvinnen som han stakk med kniv. Han skal ha hatt en klar oppfatning av at hun (NAV-saksbehandleren) ville ha stukket ham først.

Mannen har blitt behandlet med medikamenter, men samtaleterapi har vært vanskelig.

– Det er veldig viktig at han kommer under behandling, men det er vanskelig å oppnå kontakt med ham, fortalte Grøndahl i retten.

Han avsluttet sin redegjørelse med å si at de sakkyndige mener tiltalte var psykotisk forut for handlingen og at han ikke var bevisstløs i gjerningsøyeblikket.