Hopp til innhold

Voldtektstiltalt nekter å forklare seg i retten

Voldtektstiltalte Julio Kopseng mener både politiet, domstolene og media har skapt et bilde av ham som et monster og vil ikke forklare seg i retten.

Rettsak 27.10 Julio Kopseng

Julio Kopseng nekter å forklare seg for politiet. Han kommer heller ikke til å forklare seg i Oslo tingrett.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Monsterbildet har han fint klart å skape helt selv, sier bistandsadvokat for seks av kvinnene Kopseng er tiltalt for å ha voldtatt, Trine Rjukan

Tiltalt for åtte nye voldtekter

Julio Kopseng som tidligere er dømt for elleve voldtekter, står i dag igjen tiltalt i Oslo tingrett i en ny og omfattende voldtektssak. Tirsdag morgen nektet han straffskyld i alle sakene.

Trine Rjukan

Bistandsadvokat Trine Rjukan reagerer på at tiltalte ikke vil forklare seg.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

De åtte voldtektene danseren er tiltalt for denne gangen, strekker seg fra 2001 til 2012. De skjedde flere steder i Oslo, i Hønefoss og på Bali i Indonesia. Han er også tiltalt for ett voldtektsforsøk.

Bistandsadvokaten for seks av de fornærmede Trine Rjukan reagerer på at Kopseng ikke vil forklare seg i retten.

– Det er spesielt at en person som er tiltalt for så mange voldtekter ikke vil forklare seg for hverken retten eller politi. Samtidig er han selvfølgelig i sin fulle rett til å ikke gjøre det.

Opplevde frykt og panikk

Til sammen skal ni kvinner forklare seg i denne saken. Den første av de ni fortalte tirsdag formiddag hvordan hun først møtte Kopseng på en strand i Oslo, da hun var bare 15 år gammel sommeren 2001. Tiltalte var på det tidspunktet 24.

Senere på sommeren møtte hun Kopseng igjen på et utested i Oslo sentrum. Derfra tok de drosje sammen til en leilighet. I taxien sier hun at hun opplevde en uforståelig ruspåvirkning.

– Jeg hadde ikke kontroll på kroppen min. Jeg husker at jeg tenkte at nå skjer det og at jeg sa nei, sier hun.

Etter dette husker hun ikke mer før hun våknet neste morgen. Hun merket da på kroppen at noe hadde skjedd, og sier at hun husker at hun følte seg ydmyket og redd.

– Jeg opplevde frykt og panikk, og jeg forstod at jeg var i en farlig situasjon.

Kvinnen anmeldte voldtekten til politiet i 2014, og ble spurt av politiadvokat Andreas Strand om hvorfor hun ventet i 13 år før hun gikk til politiet.

– Av frykt for den mannen og hva han kan finne på, sier hun og ser på Kopseng. Jeg leser hele tiden at slike saker blir henlagt, og jeg trodde lenge at jeg var alene i dette her.

Tidligere dømt for 11 voldtekter

Over 30 kvinner har anmeldt Kopseng for seksuelle overgrep. Ifølge politiadvokat Andreas Strand dreier det seg sannsynligvis om Norgeshistoriens mest omfattende voldtektssak.

Andreas Strand

Politiadvokat Andreas Strand tror saken mot Kopseng er tidenes mest omfattende voldtektssak i Norge.

Foto: Simon Skjelbostad Yset / NRK

– Så vidt vi vet finnes det ingen tilsvarende saker hvor én person er anmeldt for så mange voldtekter, sier Strand.

38-åringen soner en dom etter at han i februar i år ble dømt til 15 års forvaring for voldtekt av ni kvinner. Han var da tidligere dømt til fengsel i tre år og seks måneder for voldtekt av to kvinner. I den saken ble han frikjent for én voldtekt, men ble idømt å betale kvinnen erstatning.

Dommen fra februar i år er anket til lagmannsretten hvor den skal behandles på nyåret.

Ser annerledes ut

Julio Kopsengs fremtoning i retten står i sterk kontrast til hvordan han er avbildet i mediene. Både aviser og flere nettpublikasjoner har vist bilder av Julio Kopseng. Ofte er han avbildet i bar overkropp i sammenheng med et flammeshow, med kort hår og tett barbert.

I rettsalen har Kopseng et helt annet utseende. Han har velstelt helskjegg, og tilbakekjemmet og halvlangt hår. Han har på seg pene og konservative klær, som lysegrå bukse, hvit skjorte og mørkegrå genser.

Mener politi og media skaper monsterbilde

I sitt innledningsforedrag virker forsvarer Johnny Veum opptatt av å ta et oppgjør med bildet han mener er skapt av hans klient. Han peker på at påtalemyndigheten og mediene har skapt et bilde av Kopseng som et monster. Til dommer og meddommere sa han derfor tirsdag morgen at kravene til rettssikkerhet må være skjerpet.

Johnny Veum

Forsvarer Johnny Veum mener mediene, politiet og rettsapparatet har skapt et bilde av hans klient som et monster.

Foto: Knu / NRK

– Ingen har vært objektive og kritisiske til det som har kommet frem tidligere. Ingen i politiet, ingen i mediene, ingen i domstolene, sier Veum.

Han legger stor vekt på at den forrige tingrettsdommen må anses som opphevet fordi den er anket og skal vurderes på nytt i lagmannsretten, og at påtalemyndigheten ikke må få anledning til å bruke tidligere saker som bevis for Kopsengs skyld i sakene som nå behandles.

– Hvis påtalemyndighetene kommer med det vi kaller kvantumsbevisførsel oppfordrer vi retten til å være varsom. Politiet har sagt flere ganger at mange kvinner har anmeldt ham, men de har samtidig holdt skjult at 14 anmeldelser er henlagt.

I prosedyren legger forsvarer Johnny Veum også stor vekt på at mange av voldtektene ble anmeldt lenge etter de skjedde.

Skal ha brukt dop og vold

Kopseng er denne gang tiltalt for ved tre anledninger å ha bedøvd eller dopet ned kvinner for deretter å ha gjennomført samleie med dem.

I fire av sakene er han tiltalt for ved vold eller truende atferd for å ha skaffet seg seksuell omgang med kvinner.

Ifølge tiltalen har han også voldtatt en kvinne som enten sov eller var ute av stand til å motsette seg handlingen.

I tillegg er han tiltalt for voldtektsforsøk inne på et toalett på utestedet Rockefeller i Oslo i februar 2002.

Statsadvokat Guro Hansson Bull skriver i tiltalen at det kan bli lagt ned påstand om forvaring.

Eventuelle sivile krav fra de fornærmede kvinnene vil fremmes av deres bistandsadvokater.