Høyhusrekka i Bjørvika - Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Til kamp mot Barcode i Bjørvika

Selv om de høye Barcode-byggene allerede i ferd med å reise seg i Bjørvika, er ikke kampen for å stanse planene over.

Bydel Gamle Oslo, har nå bestilt et alternativ til de omstridte høyhusene. For første gang i Norge arrangeres det en charrette - bestilt og betalt av en offentlig instans, for å protestere mot planer i eget, overordnet myndighetsorgan, skriver   Aftenposten  .

Dramatiske endringer

Et helt nytt planforslag for Bjørvika er klart etter fire døgn. Forslaget er endret dramatisk. I ytterste konsekvens kan til og med hele jernbaneområdet bli senket flerfoldige meter ned i bakken.

Et tyvetall mennesker har arbeidet døgnet rundt for å komme i mål. Og både naboer, politikere, foreninger og ekstern ekspertise har deltatt i prosessen. Arkitekt Arne Sødal er faglig ansvarlig, mens juristen og idealisten Audun Engh har organisert den offentlige deltagelsen.

- Vårt forslag er kvalitetssikret like godt som langdryge utredninger. Og dette er en demokratisk prosess hvor berørte parter har fått komme på innsiden. De obligatoriske høringsrundene i Bjørvika-utbyggingen var i stor grad et narrespill, hvor resultatet var bestilt på forhånd. Det er veldig alvorlig når borgernes engasjement i utbyggingsprosesser misbrukes på denne måten, sier Audun Engh til Aftenposten.

(Aftenposten)

Siste videoer

Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.