Hopp til innhold

Ahus har passert 1000 i tidenes helsestudie

Ahus forbereder seg til framtidens eldrebølge med sitt hittil største forskningsprosjekt. Alle av årgang 1950 i Akershus inviteres med.

undersøkelse

Halspulsåren, blodstrøm og hjertet er noe av det Oddbjørn Larsen fikk undersøkt på Ahus. Han er en av flere enn 1000 som hittil er blitt med på den store helseundersøkelsen i Akershus.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Oddbjørn Larsen var ikke i tvil han fikk tilbud om å være med i undersøkelsen.

– Med det samme jeg fikk henvendelsen kontaktet jeg sykehuset og meldte meg på, sier han.

Etter en karriere som yrkesmilitær er han i bra form. Han tror helsa er bra, men likevel er han litt bekymret for hjertet.

– Vi har noen "hjertehistorier" i familien. Min far fikk hjerteinfarkt og min eldste bror døde av det da han så vidt var fylt 60. Så ikke minst derfor så synes jeg det var viktig å delta, sier Larsen før undersøkelsen.

Tilbud til 64-åringer

Alle i Akershus som er født i 1950 får tilbud om å være med i studien. Det vil si hele 4385 personer. Og i august passerte de nummer 1000 som er undersøkt etter starten i april 2013.

Undersøkelsen omfatter blant annet en hjerte- og lungesjekk, blodprøver og testing av deres problemløsingsevne. Etter undersøkelsen blir deltagerne fulgt opp i flere år av sykehuset.

Pål Smith

– De som er med får en grundig legeundersøkelse på et gunstig tidspukt, sier Pål Smith forsker og professor ved Universitetet i Oslo.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Pål Smith forsker og professor ved Universitetet i Oslo mener dette er et veldig godt tilbud de som får det.

– De får en grundig legeundersøkelse på et tidspunkt i livet hvor de kanskje er i ferd med å utvikle sykdom, sier han.

Venter på eldrebølgen

Undersøkelsen er måten som Ahus forbereder seg på den kommende eldrebølgen. Det er ventet en dramatisk økning av eldre pasienter fram mot 2030 og studien skal forsøke å øke forståelsen av hvordan sykdom utvikler seg.

Og forskningsgruppen har mulighet til å følge dagens 64-åringer helt fram til de blir 100 år.

– Studien er viktig for vi snakker om sykdom som rammer forholdsvis mange, hjerte- og karsykdom, hjerneslag og demens. Nå kan vi få kunnskap om hvorfor sykdommene utvikles og det kan igjen ha betydning for hvordan vi kan forhindre at de utvikles, sier Smith.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helsestudie Ahus

Helseundersøkelsen ga Oddbjørn Larsen en overraskelse. Likevel er han glad han ble med.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

– Glad det ble oppdaget

Oddbjørn Larsen som vi følger, er klar for å få svar på undersøkelsen.

– Vi har oppdaget at du har hjerteflimmer. Det vi kaller atrieflimmer og det er ifølge journalen ikke kjent for deg fra tidligere, sier lege Mohammad Osman Pervez.

– Nei, dette visste jeg ikke noe om, slår Larsen fast.

– Vi kan starte med et blodfortynnende middel. Mest for at vi skal forsøke å få hjerterytmen tilbake til det normale. Men når du bruker blodfortynnende og du har en forholdsvis grei hvilepuls så er det ikke noe du skal være bekymret for. Du skal gjøre det du orker og trene så hardt du vil. Det går fint, sier Pervez.

Selv om beskjeden ikke er som han ønsket, så er Oddbjørn Larsen likevel glad han møtte opp.

– For det første så var det jo overraskende, men samtidig så synes jeg jo det var godt å få det bekreftet og at det skal gjøres noe med det. Jo, jeg synes det var fint at det ble oppdaget.

Han synes det er også viktig å bidra til å kartlegge og kanskje gjøre behandling av slike problemer enklere i framtiden, og ikke minst å kunne forebygge sykdommer.