Hopp til innhold

Tar opp kampen mot spøkelsesteiner

Dykkere hentet opp spøkelsesteiner utenfor Nesoddtangen i Oslofjorden i helga. Sammen med en rekke organisasjoner vil Miljødirektoratet kartlegge og rydde opp i forlatte fiskeredskaper som gjør stor skade på hummerbestanden langs norskekysten.

dykker tar på seg dykkerdrakt og gjør seg klar for å hoppe i Oslofjorden, undervannsbilde av teine på oslofjorden, nærbilde av dykkerklokke, dykker som lyser på teine, nærbilde av fisk fanget i teine, stort bilde av dykker og teine, nærbilde av teine.

JAKTER PÅ SPØKELSESTEINER: Dykkere fra Marinreparatørene aksjonerte utenfor Nesoddtangen denne helgen. Se hva undervannskameraet fanget opp utenfor brygga. Foto: Simon Nissen, Jørgen Ree Wiig og Jon Terje Viken.

Lars Dalen i Marinreparatørene

Lars Dalen i Marinreparatørene var med under ryddeaksjonen på Nesoddtangen.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

Rustne hummer- og krabbeteiner, gammelt garn og annet søppel er et vanlig syn for alle fritidsdykkere langs kysten.

Ingen vet hvor mange av disse spøkelsesfiskerne som står igjen, eller hvor stor skade de gjør.

– Når teinene blir mistet fortsetter de å fiske. Fisk som kommer inn dør og blir åte for nye fisk og bunndyr som blir fanget, forteller Lars Dalen i Marinreparatørene.

– Vi tror dette er den største fiskeren i fjorden.

Dykkere hentet opp forlatte teiner

Marinreparatørene jobber sammen med Havforskningsinstituttet, som ønsker å få oversikt over hvor mye forlatte fiskeredskaper som står igjen langs hele norskekysten.

I tillegg er de én av 21 organisasjoner i hele landet som i år deler en pott på 7,5 millioner kroner fra Miljødirektoratet, for å blant annet kartlegge og fjerne søppel under vann.

Denne helgen hentet dykkere opp åtte teiner og to ruser fra området utenfor brygga på Nesoddtangen i løpet av én time. Målet er få oversikt og skape et mer bærekraftig miljø i indre Oslofjord.

– Det vi gjorde på lørdag var en pilot i et prosjekt for å registrere og ta opp fiskeutstyr. Vi håper at vi kan få til et system der man ser hvor det er ryddet for teiner og hvor det er søppel som skal opp, sier Dalen.

Dykkere aksjonerer mot spøkelsesteiner utenfor brygga på Nesoddtangen

Dykkere hentet opp åtte teiner og to ruser fra fjorden utenfor brygga på Nesoddtangen i løpet av en time.

Foto: Simon Nissen/Jørgen Ree Wiig/Jon Terje Viken / Marinreparatørene

Ingen vet hvor stort problemet er

Marinreparatørene er ikke de eneste som har tatt opp kampen med spøkelsesteiner.

Miljøforeningen Hummerhuset, som jobber for å bedre levevilkårene for hummer og andre sjødyr, har tidligere tatt stikkprøver langs havbunnen i Rogaland og Hordaland.

– Vi fant i snitt spøkelsesteiner for cirka hver 60 meter, sa styreleder i foreningen, Åge Wee, etter tellingen.

I tillegg til å utvikle nye metoder for rydding og kartlegging av søppel under vann, har Miljødirektoratet som mål å få bukt med dumping av søppel i havet.

– Særlig i områder som indre Oslofjord er det mye søppel som blir senket. Slikt forsvinner ikke. Vi ønsker at flere blir bevisst på dette og tar tak i problemet, sier seksjonsleder Thomas Hartnik.

Spøkelsesteiner hentet opp utenfor Nesoddtangen

Spøkelsesteiner hentet opp på bryggekanten. Disse kan fiske i årevis når de blir mistet og forlatt på havbunnen.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK