Hopp til innhold

Sykehus etterforskes for omfattende sikkerhetssvikt

Politiet etterforsker Lovisenberg sykehus etter at en svært farlig pasient, dømt til tvungen psykisk helsevern, rømte for tredje gang.

Lovisenberg sykehus
Foto: Keilen, Berit / SCANPIX

13. mars i år slo den 30 år gamle mannen ned en sykepleier med et brekkjern, fikk tak i nøklene og kom seg ut av sykehuset. Dette var tredje gang pasienten som er dømt til tvungen psykisk helsevern rømte.

Nå har politiet opprettet straffesak mot Lovisenberg sykehus og en overlege ved sykehuset, skriver VG.

Sturla Henriksbø

Politiet skal etterforske om det har skjedd brudd på helsepersonelloven og arbeidsmiljøloven da en svært farlig, dømt pasient rømte, sier politiadvokat Sturla Henriksbø.

Foto: Dina Johnsen / NRK

Politiet anser pasienten som svært farlig.

– Han er diagnostisert med psykotiske lidelser og andre lidelser, og har en svært alvorlig voldshistorikk, sier politiadvokat Sturla Henriksbø til NRK.

Han sier at politiet ser svært alvorlig på slike rømninger.

Mannen ble pågrepet i en brakke på Årnes, i en omfattende, væpnet politiaksjon fire dager senere.

– Omfattende svikt

Politiet mener det er avdekket tilsynelatende meget omfattende svikt i sikkerhetsrutinene ved sykehuset i forbindelse med rømmingen.

– Det virker som om det har vært forholdsvis lett for pasienten å få kommunisert ut av sykehuset og å muliggjøre en rømning, sier Henriksbø.

Brekkjernet mannen brukte for å rømme skal han ha fått smuglet inn på rommet sitt gjennom et vindu.

– Når personer som ansees som så farlige er dømt til behandling, er det sykehuset og behandlingsansvarliges plikt å sørge for et tilstrekkelig sikkerhetsnivå rundt pasienten og sørge for at han ikke rømmer. I dette tilfellet tyder det foreløpig på at sykehuset ikke har gjort det, sier Henriksbø.

Naturlig med tilsyn

Kommunikasjonssjef ved Lovisenberg Tone Hærem, sier til NRK at de har fått beskjed om at fylkeslegen skal åpne en tilsynssak, etter anmodning fra politiet, etter denne tredje rømmingen.

– Dette er normal prosess i en slik sammenheng, og det kan bidra til at alle forhold omkring saken blir gjennomgått og sett i sammenheng, sier Hærem.

Utover det, mener hun det er begrenset hva Lovisenberg kan kommentere siden saken nå etterforskes og granskes. '

Også en overlege som har hatt ansvar for behandling av pasienten skal etterforskes.

– Det er ønskelig å se nærmere på om overlegen ikke har gjort det han burde gjøre i behandling av pasienten, sier politiadvokat Sturla Henriksbø.