Legevakta i Oslo - Foto: Anniken Mihle / NRK
Foto: Anniken Mihle / NRK

Svineinfluensa sprenger kapasiteten

Stor pågang av pasienter som vil teste seg for svineinfluensa, fører til at Legevakten i Oslo legger om rutinene fra i ettermiddag.

Legevakten har ikke lenger kapasitet til hjemmebesøk, sier avdelingsoverlege på legevakten Anne Kathrine Nore:

- Grunnen til det er at vi har fått mange flere henvendelser de siste dagene enn vi hadde tidligere, og det overskrider vår kapasitet, sier Nore.

70 syke

Svineinfluensaen er nå på fremmarsj i Norge, og på landsbasis har antall syke økt fra 40 forrige mandag til 70 mandag denne uken.

LES: NRK-medarbeider fikk svineinfluensa

I følge overlege Karin Rønning fra Folkehelseinstituttet kan man forvente seg en kraftig spredning av smitten utover sommeren.

Hver syk person vil i gjennomsnittet smitte en til to personer, så tallene vil øke kraftig utover sommeren, tror ekspertene.

Og på legevakten i Oslo merkes trykket allerede:

- I dag tidlig klokka ti så sto det sju pasienter på svineinfluensa-listen for sykebesøkslegen. Og da sier det seg selv at når det er to leger som kjører sykebesøk på dagtid, så blir det veldig fort kapasiteten sprengt, sier Nore.

Må på legevakten

Pasienter som har mistanke om svineinfluensa må nå oppsøke legevakten for å få hjelp:

- De skal da sluses inn på et eget venteareal. De skal undersøkes på et eget kontor, og så blir de sendt ut bakveien. Slik ivaretar man dem på en spesiell måte internt i huset, for å hindre at de smitter andre, forklarer Nore.

- Har dere kapasitet til å hjelpe alle som kommer?

- Vi har i hvertfall større kapasitet nede på legevakten enn vi har til å reise hjem til folk. For det sier seg selv at det er en ganske ineffektiv måte å håndtere pasienter på, sier Nore.

Hun ber nå pasienter som tror de kan ha svineinfluensa, om å ringe å få en avtale før de kommer:

- De må henvende seg på legevaktsentralen, og så blir de bedt om å komme ned. De må ikke komme om natten, for det blir helt umulig for oss.

LES: Svineinfluensa påvist på Gothia Cup

LES: Svineinfluensa i barnehage i Tromsø

.

Siste videoer

Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.