Legevakta i Oslo - Foto: Anniken Mihle / NRK
Foto: Anniken Mihle / NRK

Svineinfluensa sprenger kapasiteten

Stor pågang av pasienter som vil teste seg for svineinfluensa, fører til at Legevakten i Oslo legger om rutinene fra i ettermiddag.

Legevakten har ikke lenger kapasitet til hjemmebesøk, sier avdelingsoverlege på legevakten Anne Kathrine Nore:

- Grunnen til det er at vi har fått mange flere henvendelser de siste dagene enn vi hadde tidligere, og det overskrider vår kapasitet, sier Nore.

70 syke

Svineinfluensaen er nå på fremmarsj i Norge, og på landsbasis har antall syke økt fra 40 forrige mandag til 70 mandag denne uken.

LES: NRK-medarbeider fikk svineinfluensa

I følge overlege Karin Rønning fra Folkehelseinstituttet kan man forvente seg en kraftig spredning av smitten utover sommeren.

Hver syk person vil i gjennomsnittet smitte en til to personer, så tallene vil øke kraftig utover sommeren, tror ekspertene.

Og på legevakten i Oslo merkes trykket allerede:

- I dag tidlig klokka ti så sto det sju pasienter på svineinfluensa-listen for sykebesøkslegen. Og da sier det seg selv at når det er to leger som kjører sykebesøk på dagtid, så blir det veldig fort kapasiteten sprengt, sier Nore.

Må på legevakten

Pasienter som har mistanke om svineinfluensa må nå oppsøke legevakten for å få hjelp:

- De skal da sluses inn på et eget venteareal. De skal undersøkes på et eget kontor, og så blir de sendt ut bakveien. Slik ivaretar man dem på en spesiell måte internt i huset, for å hindre at de smitter andre, forklarer Nore.

- Har dere kapasitet til å hjelpe alle som kommer?

- Vi har i hvertfall større kapasitet nede på legevakten enn vi har til å reise hjem til folk. For det sier seg selv at det er en ganske ineffektiv måte å håndtere pasienter på, sier Nore.

Hun ber nå pasienter som tror de kan ha svineinfluensa, om å ringe å få en avtale før de kommer:

- De må henvende seg på legevaktsentralen, og så blir de bedt om å komme ned. De må ikke komme om natten, for det blir helt umulig for oss.

LES: Svineinfluensa påvist på Gothia Cup

LES: Svineinfluensa i barnehage i Tromsø

.

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".