Hopp til innhold

Stor splid om hvem som skal behandle mobbeklager

Forslaget om Barneombudet som nasjonalt mobbeombud møter motstand.

Valgerd Svarstad Haugland

NEGATIV: Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland mener det kan bli vanskelig for Barneombudet å ivareta sin rolle samtidig som de skal være en del av forvaltningen.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Forslaget har vært ute på høring, og et flertall av landets fylkesmenn er uenig i at Barneombudet skal behandle mobbesaker.

– Vi syns det er vanskelig at Barneombudet som først og fremst er et ombud for barna, også skal være en del av forvaltningen, sier fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland i Oslo og Akershus.

I fjor foreslo et regjeringsoppnevnt utvalg at Barneombudet kunne få rollen som nasjonal klageinstans i mobbesaker i Norge. I dag er dette Fylkesmannens ansvar.

– Det er veldig ulik behandling fra fylkesmann til fylkesmann. Både når det gjelder antall saker de får og hvordan de behandler sakene. Det betyr at rettssikkerheten er ulik og ikke god nok, sier barneombud Anne Lindboe.

Nærhet til kommunene

Noe av utvalgets begrunnelse for at Barneombudet skal bli klageinstans er at Fylkesmannen har for stor nærhet til kommunen. Haugland mener imidlertid at dette ikke er et problem.

– I klagesaker om mobbing er det ofte flere elementer som spiller inn. Helse og sosiale spørsmål dukker opp. Noen ganger barnevern. Vi har kunnskap om familiene, skolene og nærmiljøet som er involvert. Våre kan avdelinger samarbeide om saken.

Ser til Sverige

I Sverige har et nasjonalt ombud siden 2006 hatt jobben med å sørge for at mobbing i skolene blir etterforsket.

– Vi er villige til å ta på oss jobben som nasjonal klageinstans i mobbesaker. Men viktigere enn at vi får den, er det at det opprettes et uavhengig organ slik de har i Sverige. For dagens system er ikke bra for barn, sa barneombud Anne Lindboe.

Også fylkesmann Haugland er kjent med den svenske modellen.

– Vi tror først og fremst at det er bra at det er det samme organet som har ansvar for informasjon, veiledning, klagesaker og tilsyn. Dersom klagemyndigheten skal legges til noen andre, mener vi det heller det bør ses nærmere på et nasjonalt elevombud eller Utdanningsdirektoratet.

Kunnskapsdepartementet skal behandle saken i et lovforslag som sendes på høring våren 2016.