Hopp til innhold

Sykehusansatt og hjelper stjal fra eldre på dødsleiet

En sykepleier og hans kompanjong må møte i retten for å ha stjålet rundt 220.000 kroner fra to eldre kvinner mens de på lå på dødsleiet på Diakonhjemmet sykehus i fjor høst.

Diakonhjemmet i Oslo

Tyveriet skjedde ved Diakonhjemmet sykehus i Oslo.

Foto: Hans-Petter Fjeld / Wikipedia, Creative Commons

Sykepleieren i 30-årene ved Diakonhjemmet sykehus skal ifølge siktelsen ha kledd seg i en legefrakk og signert med falskt navn for å få kvittert ut eiendeler som en 87 år gammel kvinne hadde levert inn før hun ble innlagt på sykehuset, melder VG.

Sammen med kompanjongen i 20-årene skal de ha stjålet 4.450 kroner i kontanter fra kvinnen, og fått tak i to av hennes bankkort. Kontoen ble tømt for 69.000 kroner.

En 93 år gammel kvinnelig pasient skal også ha blitt rundstjålet av mennene. Sykepleieren skal ha fått tak i 93-åringens husnøkkel og tatt et bankkort fra hennes bopel.

Sammen med kompanjongen tok de 146.000 kroner fra kvinnens konto.

Har erkjent forholdet

I retten vil saken gå som en tilståelsessak, og begge mennene har derfor status som siktet, begge for grovt tyveri og bedrageri.

– Begge to har erkjent forholdet, og saken er derfor sendt over til tingretten for dom som tilståelsessak, sier politiadvokat Camilla Brekke til NRK

Forsvarerne til de to mennene har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG.

– Under enhver kritikk

Bjørn Borthen er svært opprørt etter at hans 87 år gammel tante ble rammet på sine siste dager på Diakonhjemmet sykehus.

– Vi oppdaget på kontoutskriften at det var gjort store uttak fra kontoen i full fart samme dagen, sier Borthen til NRK.

På utskriften så han at det var tatt ut rundt 5000 kroner i en rekke butikker i Oslo på én times tid. Han var ikke i tvil om at noen hadde stjålet kortene fra sykehuset og gikk rett til politiet.

– Det var rent logisk at noen fra sykehuset hadde misbrukt kortene, fordi de var kvittert og lagt i en lukket konvolutt som var lagt i en safe på sykehuset, sier Borthen.

Han kritiserer nå sykehuset for å ikke følge opp saken godt nok.

– Det har vært en sjokkerende opplevelse. Diakonhjemmet sykehus har ikke svart oss på mailer eller brev, og har svart oss sent. Slik de har opptrådt i denne saken er under enhver kritikk, sier Borthen.

Saken fortsetter under bildet.

Administrerende direktør Anders Mohn Frafjord

Administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus, Anders Mohn Frafjord, beklager på det sterkeste det som har skjedd.

Foto: Diakonhjemmet sykehus

Skjerpede rutiner

Administrerende direktør ved Diakonhjemmet sykehus, Anders Mohn Frafjord, kjenner ikke til kommunikasjonen mellom sykehuset og Borthen, men synes det er leit at han sitter igjen med et negativt inntrykk.

– Vi beklager på det sterkeste det som har skjedd i denne saken. Det er også veldig beklagelig om en pårørende føler det sånn. Vi skal behandle alle med respekt og verdighet, sier Frafjord til NRK.

Han ønsker ikke å uttale seg om sykepleieren som er siktet i saken, men forteller at sykehuset nå har skjerpet reglene for utlevering av verdigjenstander.

– Det er generelt sett en utfordring å finne gode løsninger for oppbevaring av verdisaker, og det er basert på tillit. Vi må hele tiden jobbe med våre rutiner og gjøre dem så gode som mulig, sier Frafjord og legger til:

– Nå har vi skjerpet rutinene for hvordan vi behandler verdisaker og er spesielt nøye med legitimasjonskontroll.