Hopp til innhold

Mener staten må betale for idrettsanlegg

Selv om byrådet lover at de planlagte OL-anleggene fortsatt skal bygges, frykter Oslo idrettskrets at de vil måtte vente mye lengre enn til 2022 før de nye sportsarenaene står klare.

Illustrasjon OL Oslo 2022

DROPPER OL: Men byrådet i Oslo lover at idrettsanleggene likevel skal bygges. Idretten frykter at det vil ta lang tid.

Foto: Oslo kommune

Norvald Mo

LEI AV Å VENTE: Leder i Oslo idrettskrets Norvald Mo sier idretten i Oslo er vant til å vente på nye anlegg, og mener staten må på banen med penger for å få fortgang i planene.

Johansen

FØLGER MED: Landslagstrener i ishockey, Roy Johansen, sier at mange idrettslag har så dårlige fasiliteter at de har problemer med å få trent og rekruttere nye utøvere.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– På ett eller annet vis må det bli slik at det kommer midler over statsbudsjettet til idrettsanlegg. Det gjør det ikke i dag, sier leder i Oslo idrettskrets Norvald Mo.

Han mener staten må gi mer penger til nye idrettsanlegg i Oslo, etter at søknaden om å arrangere OL i 2022 ble skrinlagt.

Byrådet i Oslo lover at anleggene skal bygges likevel, men sier ikke hvor fort det skal skje. Et OL i 2022 hadde satt en klar tidsfrist for når anleggene måtte stå klare, men nå mener Mo at staten må på banen for å få fart på byggingen.

– I Oslo-idretten har vi blitt vant til at ting tar lang tid, men vi frykter at dette skal ta altfor lang tid.

Nå skal de sammen med politikerne sette seg ned og lage en prioritert liste over hvilke anlegg som skal satses på.

Får ikke trent

Ifølge landslagstrener i ishockey, Roy Johansen, har mange idrettslag så dårlige anlegg at de har problemer både med å få trent og rekruttere nye utøvere.

Men han tror arbeidet med OL-søknaden har fått frem behovet for nye idrettsanlegg.

– Jeg har tro på at det nå skal bli bedre. Forholdene har blitt synliggjort for så mange, både i lokal- og rikspolitikken, at nå vil det bli tatt grep, sier han, og lover at idretten ikke vil gi seg.

– Jeg skal følge med hver eneste dag, og vi bør starte byggingen umiddelbart.

– Oslo må prioriteres

Abdullah Alsaabehg

FORVENTER PENGER: Abdullah Alsabeehg (Ap) venter at byrådet setter av penger til nye idrettsanlegg i neste års budsjett.

Foto: Privat

Arbeiderpartiet krever også at byrådet i Oslo må legge fram en forpliktende plan for gjennomføring av de nye OL-anleggene.

– Vi er glade for at byrådet vil gjennomføre investeringer i idrettsanlegg og samferdsel som lå inne i OL-planene. Når byrådet skal legge frem tilleggsinnstillingen for 2015-budsjettet, forventer vi at de setter av penger til det de nå lover, sier Abdullah Alsabeehg (Ap).

Men det er ikke nok, mener leder i idrettskretsen. På ønskelisten over anlegg Oslo sårt trenger står flerbrukshaller, nærmiljøanlegg for ski, svømmeanlegg og cricketanlegg.

Norvald Mo håper nå stortingspolitikerne skal stå ved tidligere uttalelser om at det må bygges flere idrettsanlegg i pressområder, og at øremerkede midler vil få fart i planene.

– Det betyr ikke at andre områder i landet ikke skal få midler, men pressområder må prioriteres over andre, sier Mo.

Bør støtte nasjonalanlegg

Idrettskretsen får støtte i at staten bør bidra mer fra stortingsrepresentant, og tidligere finansbyråd i Oslo, Kristin Vinje (H).

Men samtidig sier hun at det er mer naturlig at staten er med på å finansiere idrettsanlegg med nasjonale funksjoner, fremfor anlegg som bare vil komme lokalbefolkningen til gode.

– For eksempel bygde Oslo kommune Holmenkollbakken for noen år siden og det kostet veldig mye. Det er definitivt et eksempel på et slikt nasjonalt anlegg hvor jeg mener det er naturlig at staten bidrar i mye større grad enn det som var tilfelle, sier Vinje til NRK.

Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H)ble intervjuet om statsstøtte til idrettsanlegg i Oslo av programleder Hilde Nilsson Ridola i NRK Østlandssendingen.

HØR HELE INTERVJUET: Stortingsrepresentant Kristin Vinje (H) ble intervjuet om statsstøtte til idrettsanlegg i NRK Østlandssendingen.