Hopp til innhold

Fabian Stang: – Jeg trodde det var en teknisk feil

Den store stemmesankeren under Oslo-valget, Høyres ordfører Fabian Stang, trodde en teknisk feil var grunnen til at han fikk i overkant av 50.000 personstemmer.

Fabian Stang

Fabian Stang knuste konkurrentene i antall mottatte personstemmer.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Det er en litt rar dag for oss politikere i dag. Det er akkurat som når eksamensresultatene blir slått opp på veggen, og mange er spente på om de har kommet inn eller ikke. Det har vært en del overraskende resultater på persongalleriet, men jeg tror det blir et veldig bra bystyre, sier Fabian Stang til NRK.

Han er ydmyk over de mange personstemmene han har fått ved årets kommunevalg.

– Jeg har vært heldig som har fått mange kryss og slengere. Det synes jeg er hyggelig. Jeg har blitt glad i folk i denne byen og hvis de er litt glad i meg, så er det koslig, sier Stang.

Knuste konkurrentene

Flest personstemmer av alle fikk ordfører Fabian Stang (H) med over 53.500 stemmer. Hans tøffeste konkurrent, Rune Gerhardsen (Ap), ble avspist med bare 8.650 personstemmer.

Arbeiderpartiets kandidat til byrådsledervervet, Libe Rieber-Mohn, ble kumulert nesten 15.000 ganger og slo dermed sittende byrådsleder Stian Berger Røsland, som fikk rundt 6.700 personstemmer.

Frp's Carl I. Hagen, fikk drøye 5.400 personstemmer.

Det viser valgstatistikken som ble behandlet i valgstyret i Oslo kommune onsdag ettermiddag.

Fikk mange slengere

Fabian Stang fikk mange slengere fra velgere som hadde stemt på andre partier.

592 SV-velgere førte opp Stang på sin stemmeseddel. Det samme gjorde 277 Rødt-velgere og 4820 Ap-velgere.

Videre kom det 419 slengere fra KrF og Venstres velgere bidro med hele 2591 slengere til Stang, mens Frp-velgerne bidro med 708.

– Jeg er veldig «happy»

Julie Brodtkorb Voldberg

En liten overraskelse var at Høyre-politiker, Julie Brodtkorb Voldberg, ble valgt inn i Oslo bystyre.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Carl I. Hagens drøm om å bli ordfører i Oslo ble knust etter Frps dårlige valg, men han er tilfreds med en rolle i det nye bystyret.

En av overraskelsene er at Høyres Julie Brodtkorb Voldberg også har fast plass i bystyret. Hun møtte motstand i nominasjons-prosessen i partiet, men nesten fire tusen personstemmer brakte henne inn i varmen.

– Jeg er vel en av de som er mest «happy » i dag, og jeg setter utrolig pris på alle de som har orket og tatt seg bryet med å sette et kryss eller å gi meg en slenger, sier Voldberg til NRK.

Selv tror hun suksessen kommer av den aktive deltagelsen i valgkampen.

– Jeg har brukt kvelder og fritid til å gå og banke på dører og å stå på stands både i sentrum og i min egen bydel, sier høyrepolitikeren.

Halvparten med minoritetsbakgrunn

Libe Rieber-Mohn

Arbeiderpartiets kandidat til byrådsledervervet, Libe Rieber-Mohn, ble kumulert nesten 15.000 ganger.

Foto: Bjurn Avlesen

Oslos nest største parti, Arbeiderpartiet, gjorde også et godt valg med en fremgang på 3,4 prosentpoeng til 22,3 prosents oppslutning i forhold til siste lokalvalg.

Over halvparten av representantene i Arbeiderpartiets nye bystyregruppe har minoritetsbakgrunn.

Etter at alle personstemmer er talt, viser bystyrets oversikt at elleve av Arbeiderpartiets 20 representanter har minoritetsbakgrunn.

Khalid Mahmood, som selv er en av dem, mener det er en styrke for Arbeiderpartiet.

– De representerer Oslo-velgerne, og selv om de har en etnisk opprinnelse som ikke er typisk norsk, tror jeg likevel de kommer til å gjøre en god jobb for partiet. Kanskje bør andre partier lære litt av oss, sier Mahmood.

Og Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Libe Rieber-Mohn er enig med sin partifelle.

– Arbeiderpartiets bystyreliste speiler et mangfoldig Oslo, og det synes jeg er bra, sier hun.