Hopp til innhold

Sparekniven rammer Ski sykehus

Ski sykehus må tåle de største nedskjæringene når Aker sykehus skal spare 90 millioner i år.

Ski sykehus

Ski sykehus.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Aker sykehus skal spare 90 millioner kroner i år - og det er Ski sykehus som av den grunn må tåle de største nedskjæringene. I tillegg skal 176 årsverk fjernes.

Døgndriften legges ned

Sykehuset er en avdeling av Aker, og avdelingen mister alle sine medisinske senger for døgnbehandling.

- Vi legger ned døgndriften på den medisinske sengeposten. Der har vi lengst liggetid, og lang liggetid er det store problemet på Aker, forteller direktør Hulda Gunnlaugsdottir på Aker universitetssykehus.

13 av 19 sengeplasser fjernes

Dermed må 13 av 19 medisinske døgnplasser på Aker bort, og kun seks plasser blir igjen for lindrende behandling av kreftpasienter. Ved Aker på Sinsen fjernes også ti senger.

I tillegg blir mye av dagens døgndrift på Aker lagt om til dagbehandling for å spare liggetid. Liggetiden for pasientene på Aker er lengst og dyrest i landet, og det er den som må ned, sammen med bemanningen som kuttes med 176 årsverk. De fleste av disse fjernes ved naturlig avgang og førtidspensjonering.

Fjerner fysioterapautene for rehabilitering

Et sparetiltak som kan bli omstridt er å fjerne 19 årsverk for fysioterapauter som driver rehabilitering av blant andre operasjons- og slagpasienter. Oppgaven er prioritert av myndighetene, men gir lite inntekter til Aker.

- Vi må gå inn og prioritere etter behov i pasientgruppen, og vi må dimensjonere rehabiliteringen hos oss i forhold til våre økonomiske rammer. Derfor kan vi ikke skjerme dette tilbudet foran et annet, sier Gunnlaugsdottir.

- Kan bli omgjort til legevakt

Dersom nedskjæringene på Ski blir vedtatt, blir det lille sykehuset i hovedsak omgjort til en legevakt for Follo-kommunene fra høsten av. Hulda Gunnlaugsdottir mener denne legevakten, med seks sengeplasser for observasjon av pasientene, vil bli en bedre legevakt enn planlagt.

- Da kan vi kombinere legevakten sammen med observasjonssenger, og da kan vi si at det er en éndørs-policy, sier sykehusdirektøren.

Les mer:

Ny legevakt i Follo

Ber helseministeren redde Ski sykehus

Follo-folk må bytte sykehus igjen