Hopp til innhold

Slakter størrelsen på det nye regjeringskvartalet

Plan- og bygningsetaten i Oslo vil ha større tomt og mindre bygg i det nye regjeringskvartalet. Regjeringen må endre planene, mener de.

Montasje regjeringskvartalet

– Slottet og Stortinget har beskjedne, moderate størrelser. Det blir veldig rart hvis den ene maktinstitusjonen skal ha en helt overdimensjonert fysisk form, sier direktør i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, Ellen de Vibe.

Ellen S. de Vibe

Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten.

Foto: Trine Bråthen / NRK

I et brev til Statsbygg skriver de Vibe at det vil få store negative konsekvenser for bylandskapet om alt skvises inn i regjeringskvartalet slik regjeringen har vedtatt.

– Dette sprenger skalaen for byen. Vi er ikke mot høye hus, men vi mener at planene samlet er for store, sier de Vibe til NRK.

– Må velge form som kler byen

Regjeringen besluttet i mai i fjor å samle alle departementer unntatt Forsvarsdepartementet på et begrenset geografisk område mellom Akersgata og Møllergata. Det nye regjeringskvartalet skal etter planen stå ferdig i 2025.

Seks arkitekt- og konsulentteam har levert forslag til hvordan regjeringskvartalet kan bli. For stort, for mye og for lukket, mener Plan- og bygningsetaten.

– Vi kjenner fra andre land at regjeringskvartaler som blir litt mastodonter. Det er viktig at Norge med sin demokratiske tradisjon velger en form som kler byen, sier de Vibe, som både vil utvide kvartalet og ha færre folk i området.

De innkomne mulighetsstudiene viser at romprogrammet er altfor stort for det avsatte tomtearealet, og at det innenfor gitte premisser ikke er mulig å løse oppgaven på en måte som ikke får vesentlige konsekvenser for bylandskapet.

Fra Plan- og bygningsetatens brev til Statsbygg

Vil ha større tomt og færre inn

– Man bør vurdere om Utenriksdepartementet bør bli liggende i Vika og å beholde R5 nedenfor Akersgata. UD har en lang historisk tradisjon i Vika, det vil også gjøre det enklere å redusere bygningsmassen, sier hun.

Både tidligere statsminister Kåre Willoch og tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg har vært kritiske til å flytte Utenriksdepartementet fra Victoria terrasse.

Etaten vil også utvide regjeringskvartalet til Hammersborg helt fra starten.

Plan- og bygningsetatens skisse over regjeringskvartalet

Plan- og bygningsetaten anbefaler at de nye byggene i hovedsak legges som en hestesko rundt høyblokka.

Foto: Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten

Flere kritikere

Flere andre har også kritisert premisset om å samle hele regjeringskvartalet på tomta. Ola Elvestuen, Venstres nestleder og stortingsrepresentant for Oslo, ble skremt av skissene over mulige løsninger for regjeringskvartalet og mener premisset om størrelse må endres. Også byantikvaren er kritisk til det hun har sett.

– Jeg håper at vårt innspill leses grundig, så får vi se hva det blir til. Det er jo regjeringen som til slutt bestemmer formen, men statsråden har gitt klart uttrykk for at de ønsker et godt og nært samarbeid med Oslo kommune, sier de Vibe.

Regjeringskvartalet modeller

VIDEO: Se NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes redegjøre for alle forslagene. Her danske Team BIGs forslag.