T-bane - Foto: Tor Richardsen / Scanpix
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Skrinlegger underjordisk stasjon

I Oslopakke 3 er det satt av 700 millioner kroner til Homansbyen. Nå skrinlegger Oslo sporveier planene.   - Bortkastede penger, mener Sporveien.

Tar du T-banen mellom Nationaltheatret og Majorstuen, kan du se rett i tunnelveggen få centimeter utenfor vinduet.

Den snart 80 år gamle Majorstutunnelen er den største sikkerhetsrisikoen på Oslos t-banenett.

Dårlige rømningsveier

Hovedproblemet er at tunnelen er så smal at det er umulig å ta seg mellom vognene og tunnelveggen ved en eventuell evakuering.

Dette problemet blir langt på vei løst når nye T-banevogner med dører i begge ender er på plass.

Dårlige rømningsveier gjør likevel at Sporveien ber om 100 millioner kroner fra Oslopakke 3 til å oppgradere sikkerheten i tunnelen.

Sikkerhetspakken er basert på at T-banen vil kjøre uten stopp fra Nationaltheatret til Majorstuen også i fremtiden.

- Det innebærer blant annet oppgraderte nødutganger, noe bredere tunnel og bedre ventilasjon og sikringsssystemer, sier plandirektør i Sporveien, Tore Kåss.

Ber om 100 millioner

Oslo Sporveier skrinlegger nemlig planene om ny, underjordisk Homansbyen stasjon til 700 millioner kroner til tross for at T-banestasjonen er prioritert i Oslopakke 3.

I stedet ber Sporveien om 100 millioner kroner fra Oslopakke 3 for å bedre sikkerheten i dagens tunnel mellom Nationaltheatret og Majorstuen.

Nytten av Homansbyen stasjon forsvarer på ingen måte investeringen, sier Kåss.

- Det prosjektet er ikke samfunssmessig lønnssomt. nytten kan forsvare ti prosent av kostnadene, mener Kåss.

Ulempe for reisende

Kåss mener at dette i hovedsak skyldes at tidsgevinsten blir mye mindre enn det folk flest forventer seg i forhold til reiseveien.

- Det ene er at avstanden til sentrum for de som sogner til en eventuell stasjon på Homansbyen er nokså kort. I tillegg blir stasjonen liggende nokså langt under bakken. Det betyr at man kan ha kommet langt avgårde på trikken innen man har kommet inn på stasjonen, forklarer Kåss og fortsetter:

- Det andre er at stopp på Homansbyen er en ulempe for alle de som ikke har noe der å gjøre. I tillegg vil det åpenbart svekke trafikkgrunnlaget for trikken i Bogstadveien. En sunn trikketrafikk i Bogstadveien trenger den trafikken den har der.  

Siste videoer

Strekningen på rv. 4 mellom Sinsenkrysset og Bjerke en verneverdig firefelts vei. Det skaper problemer for ny trikketrasé til Tonsenhagen.
Christopher Nielsen stiller for første gang ut på Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden.
Folketeateret setter opp de tre musketerer.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Fredag 24. oktober er det klart for premiere på dokumentarfilmen Bjørnøya, et eventyr om tre brødre som følger drømmen om å reise til verdens ytterkant, for å surfe, leke og finne hverandre. Wegge-brødrene er også blant landets fremste utøvere innen ekstremsport og tirsdag 21. oktober viste gutta frem sine kunster og går på line over Youngstorget
Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".