Hopp til innhold

Norsk bonde skrev om skuddene på Titanic

Det er snart 100 år siden Titanic traff isfjellet. En bondesønn fra Ski kom seg med på den aller siste livbåten.

Titanic og Fahlstrøm

Arne Jonas Fahlstrøm (18) fra Christiania var en av 20 norske omkomne da Titanic sank for 100 år siden.

Foto: Scanpix

Jonny Bunæs

Jonny Bunæs, barnebarn av Karl Albert Midtsjøs søster.

Foto: Hilde Nilsson / NRK

Totalt 31 nordmenn var ombord den skjebnesvangre natten 15. april 1912. Bare ti av dem skulle få oppleve tørt land igjen.

Blant de ti heldige, var bondesønnen Karl Albert Midtsjø fra Ski.

– Han reddet livet kanskje fordi han var ung og frisk og de trengte noen til å ro båtene. Det kunne ikke de rike damene gjøre, så han stod vel akkurat der han måtte stå da han ble beordret til å gå ombord i den siste båten, forteller barnebarnet til Karl Alberts søster, Jonny Bunæs.

Dermed kom Karl Albert Midtsjø seg trygt til New York. Derfra sendte han et brev tilbake til familien i Norge. I brevet beskriver han hendelsene da skipet gikk ned.

Jeg er altså i beste velgående, og gjorde ikke noget av ulykken. Dog bliver man lidt alvorlig når man ser noget så forferdelig. Jeg synes jeg hører nødropene ennu, og nogen blev skudt når de ville tvinge seg opp i livbåtene.

Karl Albert Midtsjø

– Det var ikke dokumentert av noen andre at betjeningen hadde brukt våpen. I filmen viser de helt tydelig noen man kan navngi etterpå som heter Murdoch som var en helt i hjemlandet. Akkurat det har ikke Karl Albert bekreftet i brevet, men han skrev at offiserene, som var de eneste som hadde våpen, skjøt mot de som prøvde å trenge seg ombord i livbåtene, sier Bunæs.

At det var kamp om plassene, er forståelig.

– Det var den siste båten og de som ikke kom med på den kom garantert til å dø, sier Bunæs.

Eneste dokumentasjon

Det spredde seg fort rykter om at det ble benyttet våpen mot passasjerene da båten sank, men det var vanskelig å finne dokumentasjon.

– De har ikke funnet noe dokumentasjon i hele verden, så antagelig er det ingen som har dokumentert det. Det tyder kanskje på at det var mange som ikke var interessert i at dette skulle komme ut, men Karl Albert hadde da tilfeldigvis skrevet dette i brevet.

Da filmen der Murdoch skyter passasjerer hadde premiere, hadde ikke filmens regissør James Cameron sett brevet. Det fikk han først se to dager etter premieren.

Bunæs har brevet innelåst i en safe. En kopi av brevet er stilt ut på et Titanic-museum i Russland, og verdens største Titanic-museum i Missouri i USA ønsker også å vise fram brevet.

Navnga to reddningsskøyter

Men Karl Albert Midtsjø var ikke den eneste fra vårt distrikt som var ombord på Titanics første og siste tur over Atlanteren.

Blant passasjerene var også skuespilleren Arne Jonas Fahlstrøm (18) fra Oslo. Han var på vei til New Jersey for å fortsette sin utdannelse. Det var også meningen at han skulle rapportere til Aftenposten fra USA, men så langt kom han aldri.

I ettertid har to redningsskøyter blitt oppkalt etter Fahlstrøm.

– Etter at ekteparet Alma og Johan Fahlstrøm mistet sønnen Arne Jonas på Titanic, lagde de et fond til minne om sønnen. Og fra det fondet fikk Redningsselskapet penger til ei skøyte som fikk navnet Arne Fahlstrøm. I 1967 bygde Redningselskapet en ny skøyte med samme navn finansiert av gaver etter Johan og Almas død, forteller Hans Skår, leder i redningsavdelingen i Redningsselskapet.