Hopp til innhold

Skal lære unge hva en god kjæreste er

Halvparten av alle rapporterte voldtekter skjer med kvinner under 18 år. Prosjektet «Stopp kjærestevolden» skal lære ungdom hvordan man er en god kjæreste, og hvordan sette grenser.

Live Mehlum

«STOPP KJÆRESTEVOLDEN»: – Ungdom kan mye om det tekniske rundt sex, men har få de kan snakke med om følelsene rundt det, sier prosjektleder, Live Mehlum.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Er han er god kjæreste når han vil sjekke alle tekstmeldingene dine? Eller når hun insisterer på at dere skal ha sex, selv om du kanskje synes dere kan vente?

Til høsten starter kjæresteprosjektet på flere fritidsklubber på Stovner i Oslo. Ressurssenter for menn (Reform) står bak prosjektet, som går ut på å snakke med ungdom om temaer som kan forebygge kjærestevold.

– Jeg tror ungdom vet veldig mye om hva de ønsker seg i et kjæresteforhold, men jeg tror de trenger å reflektere mer om og rundt disse ønskene. På den måten kan de bli klar over faresignalene når ting ikke er så bra, sier prosjektleder Live Mehlum.

Overgriperen er ofte en kjæreste

Bakgrunnen er en undersøkelse fra 2014, som viser at halvparten av alle rapporterte voldtekter skjedde med kvinner under 18 år.

Undersøkelsen viser også at den største gruppene av overgripere var venner, bekjente, nabo, kollegaer, kjæreste/partner eller tidligere kjæreste/partner.

– For å forebygge dette er det viktig å snakke med ungdom før de begynner å få kjærester, før de begynner å gå på fest og før de begynner å drikke alkohol. Ofte viser overgriper seg å være en nær bekjent, sier Mehlum.

Prosjektlederen sier tilbakemeldingene fra ungdommen de har snakket med er at ungdommene kan mye om det tekniske med sex, men at de har få voksne å snakke med om følelsene rundt.

– Det vet hvordan de skal tre på en kondom, hvor de får tak i p-piller, og hvem de skal spørre om hvor lang penisen bør være. Vi tror det også er viktig å snakke med ungdommer om seksualitet, verdier, hvordan de ønsker å ha det og hvordan si nei.

«Stopp kjærestevolden» i hele landet

Prosjektet er allerede testet ut på konfirmanter i Vestfold, og skal etter hvert settes i gang i hele landet.

– Det er veldig viktig at vi kommer inn så tidlig. Konfirmanter er rundt 14 år, og det er fra da de begynner å gjøre seg alle disse erfaringene med kjærester og alkohol. Det er jo gjerne i sammenhenger hvor man har drukket alkohol at grensene blir litt visket ut, og problemene kan komme, sier Mehlum.

Reform har også søkt om penger fra Oslo kommune for et tilsvarende prosjekt i samarbeid med idrettslagene Røa og Lyn.