Hopp til innhold

Frykter at søppel-penger havner hos italiensk mafia

Oslo kommune vil sjekke alle ledd for at ikke penger fra søppel-handelen med byen Napoli skal havne i hendene på mafia.

Søppel i Napoli

Napoli har hatt flere søppelkriser de siste årene.

Foto: ROBERTO SALOMONE / Afp

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Vi har folk som jobber med dette. Det blir gjort undersøkelser og analyser for å gjøre dette mest mulig grundig, sier kommunikasjonssjef i Energigjenvinningsetaten i Oslo kommune, Jannicke Gerner Bjerkås.

Napoli sliter med å bli kvitt husholdningsavfallet sitt, og har utlyst en internasjonal konkurranse for å bli kvitt søppelet.

Den lokale mafiaen, Camorraen har hovedsete for sin kriminelle virksomhet i byen, og har i flere tiår hatt kontroll med søppelhåndtering i byen. De får også skylden for søppelkrisen som har oppstått.

Oslo kommune vurderer å ta i mot deler av avfallet for å bruke det til oppvarming.

– Vi forholder oss til offisielle italienske myndigheter i området, men vi er også klar over historien og har derfor stor fokus på å kvalitetssikre alle ledd i prosessen, sier Bjerkås.

Søppel i gatene

I Napolis gater går folk med lommetørkle foran nese og munn for å slippe stanken av søppelet. Avfallsdeponiene er fulle, og søppel fra byens innbyggere har i lang tid hopet seg opp i gatene.

Et avfallsmeglerfirma kontaktet Energigjenvinningsetaten, som skal bestemme seg før påske om de vil ta i mot 15 000 tonn søppel fra Italia.

– Vi har i oppdrag fra Oslo kommune å produsere mest mulig energi i form av fjernvarme og da må vi fylle opp ovnene våre, sier Bjerkås.

Sier kommunen ja til prosjektet, kan søppel fra Napoli gi oppvarming til innbyggerne i Oslo.

Positivt miljøregnskap

Søppelhandelen kan gi flere millioner kroner i kommunekassen, og vil ifølge kommunen gi et positivt miljøregnskap tross båtfrakt hele veien.

– Vi er opptatt av å sikre oss at det avfallet vi mottar har god brennverdi, og ikke inneholder for mye miljøgifter og metaller, sier Bjerkås.