Hopp til innhold

Sjarmoffensiv i Sotsji-OL

Oslo 2022 sender en stor delegasjon til OL i Sotsji. Det gjelder å markedsføre konseptet og å gjøre seg kjent blant dem som bestemmer.

Eli Grimsby, OL-direktør

– De som reiser kommer inn på baksiden av kulissene, noe som betyr at vi får god kjennskap både til både logistikk og TV-produksjon, for å nevne noe, sier Grimsby.

Foto: Jan Palmers / NRK

– Vi er invitert til Sotsji og har fått seks såkalte observatørplasser. Det fikk vi da vi ble offisiell søker til lekene i 2022. De som reiser, kommer til å få et unikt innblikk i det som ligger bak organiseringen og gjennomføringen av et OL, sier direktør Eli Grimsby til NTB.

Hun er direktør for den etaten i Oslo kommune som er ansvarlig for å gjennomføre søknaden om å få OL om åtte år.

– Det er ikke endelig bestemt hvor mange eller hvem som kommer til å reise til Sotsji, men trolig kommer vi til å sende to lag som kommer til å dele oppholdet mellom seg, forteller Grimsby.

OL-stadion "Fisht" i Sotsji

OL-stadion 'Fisht' i Sotsji er noe av det Oslo-delegatene vil få se.

Foto: MIKHAIL MORDASOV / Afp

Mange møter

Det kommer til å bli et hektisk opphold med mange møter og inntrykk for Oslo-representantene. Det gjelder å suge til seg så mye lærdom som mulig, men også å markedsføre seg best mulig blant dem som bestemmer, og det er i første rekke medlemmene i Den internasjonale olympiske komite (IOK).

– Vi legger opp til å møte representanter for de store internasjonale særforbundene, for å få et innblikk i hvordan de tenker og hva de mener, men det er selvsagt også viktig å møte representanter for IOK. Det har vi mulighet til innen gitte retningslinjer, sier Grimsby.

– Møter med IOK-medlemmene er viktige. Da får vi mulighetene til å fortelle om konseptet vårt og bli kjent med dem en måned før vi skal levere den første offisielle søknaden, forklarer hun.

Den første søknaden skal være inne i IOK-hovedkvarteret i Lausanne innen 14. mars, og det er selvsagt av stor betydning at Oslo-delegatene får møte beslutningstakerne en måned før det skjer.

Norway House

Den norske olympiske komiteen (NOK) kommer til å ha et møtested som kalles Norway House i Sotsji, og her kommer også Oslo 2022 til å ha sitt hovedkvarter.

– Vi legger vekt på å være svært tilgjengelige i forbindelse med
lekene i februar og under Paralympics som går like etter, understreker Grimsby.

Hun sier også at det kommer til å bli trukket store veksler på Gerhard Heiberg, som er norsk medlem i IOK.

– Heiberg er medlem av søkerkomiteen, så det er naturlig at han kommer til å bli et bindeledd mellom oss og IOK. Han er en viktig person for oss med det kontaktnettet og den respekten han har opparbeidet i IOK, sier Grimsby til NTB.

Hun legger til at Heiberg kommer til å bli en betydelig døråpner for Oslo-delegatene.

– Får du tid til å se noe idrett i den tiden du gjester OL-byen?

– Ja, jeg håper da det, for jeg kommer til å være der mye i den måneden OL og Paralympics varer. Det kommer riktignok til å bli mange møter og konferanser, men jeg må også ut på arenaene, både de som går i haller og i friluft, sier Grimsby.

Hun legger ikke skjul på at hun liker langrenn, så Oslos OL-direktør kommer garantert til å se Marit Bjørgen, Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby.

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Foto: Illustrasjon: Snøhetta/Cowi

(NTB)