Operaen i OsloNRK
Foto: NRK

Sintef må finne marmor-løsning

Sintef må finne en løsning på operaens marmorproblem innen to uker. Det krever Statsbygg.

Statsbygg begynte allerede før sommeren å oppdage at steinen begynte å bli gul, men det var først da de begynte å fjerne beskyttelsesplatene i foajeen for et par uker siden at man så omfanget av misfargingen på marmoren.

Frist på to uker

Nå har Statsbygg gitt den uavhengige forskningsorganisasjonen Sintef en to ukers frist på å finne en løsning på problemet.

Les også: Operaen blir gul

Informasjonsansvarlig i Statsbygg Mette Nordhus sier til Afttenposten at Statsbygg ikke vil gjøre noe som helst før man har fått et svar fra Sintef.

Sintef har tidligere vurdert steinen

Sintef har tidligere utredet valget av stein til det nye opera bygget, for statsbygg. Tilsammen vurderte de ni forskjellige steinsorter.

Den italienske Carrera-marmoren som valget til slutt falt på havnet på en syvendeplass hvis den skulle brukes i taket utendørs, og en åttendeplass hvis de skulle brukes i en horisontal vegg ute. Til innendørs bruk ble marmoren vurdert som den fjerde beste.

Forskerne i Sintef vurderte en brasiliansk granitt som best for operaen.

(Aftenposten)

Siste videoer

Regjeringen gjør ingen ting for å stoppe ødeleggelse av torvmyrer i Norge, men bruker milliarder av kroner på å bevare slike myrområder i regnskogene i Indonesia og Malaysia.
Danserne i Nasjonalballetten er vante til raske trinn med hopp og sprett, men DENNE gangen skal alt gjøres så sakte som mulig. Balletten "Last Touch First" er nemlig i "slow motion".
Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.
Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.