Hopp til innhold

– Jeg har en god magefølelse

Etter at Krakow sa nei til OL i 2022, tror byrådsleder Stian Berger Røsland at det blir Oslo som arrangerer de olympiske lekene.

Stian Berger Røsland forklarer hva han mener med sin aktivitet på Twitter.

SLEIVSPARK PÅ TWITTER: «Da ser det ut som om Krakow er ute av OL i 2022-løpet etter folkeavstemningen. Da gjenstår to diktaturer, et land i indre uro; og Norge.» skrev byrådsleder Stian Berger Røsland på Twitter søndag kveld.

Krakow hadde planer om å arrangere OL sammen med Slovakia, men ifølge polske medier stemte 70 prosent nei på spørsmålet om Krakow bør søke om å få arrangere vinterlekene i 2022.

Nå er det Almaty i Kasakhstan, Beijing i Kina og Lviv i Ukraina som konkurrerer med Oslo om å få arrangere vinterlekene. Hvis Norge i det hele tatt søker.

For knapt to uker siden, viste en meningsmåling at seksti prosent av befolkningen sier nei til et OL i Oslo.

Til tross for stor motstand, ser Røsland lyst på mulighetene for at det blir OL i Norge.

– Hadde jeg trodd at vi ville få nei fra Stortinget, hadde vi sluttet. Det er kanskje naivt, men jeg har en god magefølelse. Det ser vanskelig ut, og det er ikke så lett, men jeg har en følelse at vi til syvende og sist skal få til dette, sier Røsland.

Laster Twitter-innhold

– Mange sier at IOC ønsker å legge lekene i 2022 til Europa, og nå er det ikke så mange europeiske byer og land som gjenstår. Derfor tror jeg mulighetene er veldig gode, hvis norske myndigheter gir sin tilslutning.

Med seg på ja-laget har han blant annet kulturminister Thorhild Widvey (H).

– Det er mange i Høyre som er positive, og det er det også i de andre partiene. Hvis vi nå får folk til å se mulighetene og hva det kan bety for norsk næringsliv, organisasjonsliv, frivillighet og idrett, tror jeg mulighetene er gode, sier Røsland.

Forstår folks skepsis

Han forstår likevel at folk er skeptiske til både IOC som organisasjon, og til kostnadene ved å arrangere et vinter-OL.

– Alle ser at OL trengs å tas litt ned. Vi kan vise at mindre, demokratiske land kan gjennomførere et slikt arrangement med en helt annen kostnadsskala enn vi har sett andre steder, sier Røsland.

Han sier at IOC-presidenten ønsker reformer, og at Norge dermed kan være med på å fornye organisasjonen.

Er det ikke naivt å tro at Norge kan forandre en organisasjon som IOC?

– Vi har allerede vist at vi kan påvirke. Vi har hatt den mest åpne søkerprosessen noensinne, og det var på vårt initiativ de tekniske manualene på over 7000 sider ble offentliggjort, sier Røsland.

I juli plukker IOC ut hvilke søkerbyer som blir formelle kandidater, mens Stortinget skal behandle Oslos søknad først etter sommeren.