Hopp til innhold

Røde Kors vurderer å trekke ut sine frivillige

I helgen var det uvanlig stor pågang av flyktninger til hotellet på Tøyen i Oslo. Røde Kors mener de burde blitt varslet bedre, og nå vurderer organisasjonen å trekke ut sine frivillige.

Best Westen Tøyen

AKUTTINNKVARTERING: Best Western på Tøyen har de siste ukene blitt brukt som akutt innkvartering for flyktninger.

Foto: Gøril Furu / NRK

Elisabeth Dahl Hansen

Mellomleder i Røde Kors, Elisabeth Dahl Hansen ønsker bedre koordinering og en tydeligere ledelse.

Foto: Rushda Syed / NRK

Mange av flyktningene som kommer til Norge innkvarteres på et hotell i nærheten av Politiets utlendingsenhet på Tøyen. I løpet av helga kom det 150 flere flyktninger enn det både Røde Kors og hotellet ble informert om.

– Vi har siste den tid måtte forholde oss til økte ankomster på kort varsel. Røde Kors etterlyser en tydelig overordnet ledelse, og en bedre koordinering mellom alle parter. For da kan vi få til enda mye mer sammen, sier mellomleder i Oslo Røde Kors, Elisabeth Dahl Hansen.

Ønsker tydeligere samarbeid

UDI har inngått en avtale med Røde Kors om innkvartering på hotellet. Denne avtalen går ut i slutten av uka, og nå vurderer Røde Kors å trekke seg ut av samarbeidet.

– Hvis ikke vi får den informasjonen vi trenger, må vi vurdere å trekke oss ut. Vi mener også at hotellet ikke fungerer som er en langvarig løsning for innkvartering, sier Dahl Hansen.

Tilbudet på Tøyen var ment som et kortsiktig tiltak som skulle fases utfor flere uker siden.

– I begynnelsen hadde vi frivillige på kveldstid, nå er vi til stede 24 timer i døgnet. Alle har strukket seg langt, hotellet, UDI, frivillige fra Røde Kors, men det blir uoversiktlig når situasjonen vokser slik den har gjort, sier hun.

Ønsker dialog med Røde Kors

Røde Kors uttrykker forståelse for at både myndigheter og andre aktører er i en svært presset situasjon.

Hva skjer med flyktningene som kommer til PU og Tøyen, dersom dere trekker dere?

– Røde Kors vil ikke spekulere i konsekvensen av at vi eventuelt trekker oss ut av hotellet på Tøyen. Det er norske myndigheter som har hovedansvaret for oppfølgingen av denne gruppen, og som til enhver tid tar beslutninger om hvordan de skal ivaretas, sier Karin Afeef, seniorrådgiver for migrasjon i Røde Kors.

Hverken UDI eller Politiets utlendingsenhet kunne stille til intervju i dag, men i en e-post til NRK skriver presserådgiver i UDI Vibeke Schjem:

«UDI beklager at Røde Kors føler de får mangelfull og sen informasjon, og vi kommer til å ta kontakt med dem i morgen for å finne ut hva som kan gjøres bedre. Røde Kors er en meget viktig samarbeidspartner for UDI, og gjør en viktig jobb.»