Hopp til innhold

Bærumsskolene brøt loven

Bærum kommune brøt opplæringsloven flere ganger i saken til 13-åringen som døde på en hytte i Valdres nyttårsaften. Det er Fylkesmannens konklusjon.

Pressekonferanse om Fylkesmannens gjennomgang av Bærums-skolene

BRØT SAKSBEHANDLINGSREGLER: Fylkesmannen har gransket tre skoler i Bærum der den 13 år gamle jenta, som ble funnet død på en hytte i Valdres, var elev.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

Rapporten viser at reglene for saksbehandling ikke ble fulgt ved alle tre skolene i Bærum der den 13 år gamle jenta var elev; Gullhaug, Lesterud og Mølladammen.

Utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Grethe Hovde Parr

Utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Grethe Hovde Parr.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Den viser brudd på saksbehandlingsreglene om enkeltvedtak. Disse bruddene finner vi varianter av på alle de tre skolene, sier utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, Grethe Hovde Parr.

Fylkesmannens rapport slår også fast at rektor flere ganger ikke har fått beskjed når jenta og moren har bedt om tiltak, slik loven krever. Dette ber fylkesmannen kommunen rydde opp i.

Samtidig mener Fylkesmannen at lovbruddene ikke automatisk betyr at jenta hadde et dårlig psykososialt miljø på skolen.

Parr sier også at skolene har strukket seg langt for å imøtekomme morens ønsker om å tilrettelegge skolehverdagen.

Skjerper rutiner

Bærum kommune sier at de skal skjerpe rutinene for å fatte enkeltvedtak i mobbesaker.

– Et enkeltvedtak bidrar til å skape forutsigbarhet for alle parter om hvilke tiltak som skal settes inn i en sak, sier skolesjef Siv Herikstad.

I tillegg vil kommunen opprette et eget ressursteam.

– Teamet skal kunne kontaktes direkte og bistå i situasjoner der foreldre og elever opplever at de ikke får den hjelp og støtte de trenger, skriver velferdsdirektør Bovild Tjønn i en pressemelding.

Byttet skole

Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, men nekter straffskyld. Ifølge henne utviklet datteren anoreksi på grunn av mobbing på barneskolen.

Hennes forsvarer mener at rapporten gir politiet et viktig innblikk i saken.

– Det er min oppfatning at politiet må se helheten og kompleksiteten i det som er sakens tema, og ikke bare det som skjedde fra oktober 2015, sier advokat Aasmund Olav Sandland.

Moren meldte flytting fra Bærum til Øystre Slidre kommune i Valdres november 2015 på grunn av miljøet på ungdomsskolen.

Samme år som den avdøde 13-åringen byttet skole etter angivelig mobbing på Gullhaug, skal to andre elever her også ha opplevd at mobbing ikke ble tatt på alvor.

Da jenta senere startet på Mølladammen ungdomsskole, skrev moren brev til Fylkesmannen allerede første skoledag. Brevet ble sendt til kommunen, men det ble aldri tilsyn i saken.

Flere sviktet

Skolerapporten er den tredje og siste rapporten fra Fylkesmannen i denne saken. Tidligere har de gått gjennom helsevesenets og barnevernets behandling og oppfølging av jenta.

13-åringen fra Lommedalen døde trolig av avmagring. I begge disse rapportene har Bærum fått kraftig kritikk for flere forhold.

Fylkesmannens rapporter: