Hopp til innhold

Prostituerte i Oslo anmelder ikke grov vold

Mange gateprostituerte i Oslo tør ikke politianmelde grov vold fordi de frykter å bli kastet ut av landet. Det skriver Pro Sentret i en ny voldsrapport.

Prostitusjon i Oslo sentrum

En ny rapport om vold mot prostituerte i Oslo viser at mange av de som jobber med salg av sex på gata opplever seg dårlig behandlet av politiet og derfor lar være å anmelde grove voldstilfeller.

Foto: NRK

Kvinnen som ble funnet drept i en bil på Bispekaia i Oslo torsdag ettermiddag, var knyttet til prostitusjonsmiljøet i hovedstaden.

– Vi kan ikke utelukke at hun har vært sammen med en sexkunde. Dette er for tidlig for politiet å svare på, sa leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, på en pressekonferanse fredag.

Folk som begår grove voldshandlinger mot prostituerte slipper unna, frykter Sarah Sangesland Warpe, som står bak rapporten «Am I not a human being like you?».

– Dyttet ut av bil

En av de prostituerte beskriver en alvorlig voldsepisode slik i rapporten:

«Han betalte og alt virket normalt, helt til han skulle kjøre meg inn til sentrum igjen. Inne i en tunnel tok han, uten forvarsel, tak i kragen på jakken min, åpnet bildøra og dyttet meg ut. Jeg tumlet bortover asfalten.»

– Svært grov vold

– Situasjonen for personer som selger sex på gata er preget av vold, og ofte svært grov vold. Likevel blir sakene sjelden anmeldt, sier Sangesland Warpe.

Sarah Sangesland Warpe

Frykten for å anmelde voldssaker til politiet er utbredt blant gateprostituerte, ifølge spesialkonsulent ved Pro Sentret, Sarah Sangesland Warpe.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

Hun tror mye av årsaken til at kvinnene lar være å anmelde, kan være hvordan de opplever å bli behandlet av politiet.

Pro Sentret har sett flere eksempler på at kvinner som anmelder vold får politiets fokus rettet mot seg selv og i neste omgang blir transportert ut av landet.

Men må ikke politiet reagere på at noen er ulovlig i landet?

– Jo, men når en kvinne har blitt ranet og voldtatt, og politiet velger å fokusere på at kvinnen har overskredet sin utreisedato, istedenfor å etterforske voldshendelsen, da kan man spørre seg om vurderingen, sier hun.

Ber om økt respekt

I rapporten forteller kvinnene at de opplever politiets behandling av dem som trakasserende.

Voldsrapportens forfatter er likevel opptatt av at hun ikke søker noen konflikt med politiet.

– Det er ingen enkle løsninger, men kvinnene selv ønsker å bli møtt på en respektfull måte, hvor de blir snakket med og ikke til, sier hun.

I tillegg bor bor mange kvinner i samme leilighet uten lovlige leiekontrakter. De ønsker derfor ikke å oppgi bostedsadresse, men for å kunne anmelde er dette et krav, påpeker rapporten.

I november tok Arbeiderpartiets Hadia Tajik opp problemet i Stortinget, i et skriftlig spørsmål til justisministeren.

– Ingen grunn til å frykte politiet

Kriminalsjefen i Oslo politidistrikt, Gro Smogeli, er kjent med at mange gateprostituerte er redde for å anmelde. Men hun er krystallklar på at frykten er ubegrunnet.

Gro Smogeli

- Gateprostituerte har ingen grunn til å frykte politiet, sier Kriminalsjef i Oslopolitiet Gro Smogeli.

Foto: NRK

– Når en person forteller oss at de er utsatt for vold eller menneskehandel, har vi klare rutiner på at vi ikke skal gå videre på mindre saker som ulovlig opphold, sier Smogeli.

Men de prostituerte opplever det sånn?

– Det er veldig synd. Vi må bare fortsette å understreke at vi prioriterer grov vold framfor å kaste ut folk.

Smogeli forsikrer at Oslopolitiet jobber kontinuerlig med å bli bedre på å kommunisere med gateprostituerte.