Hopp til innhold

Propper pølser full av E. coli

Et nytt statstøttet forskningssenter på Ås skal lage de lekreste matvarer. Men du kan dø hvis du spiser dem.

På et nytt forskningssenter på Ås skal det fra nyttår lages de lekreste matvarer. Men, spiser du maten forskerne produserer, kan du dø.

Lekre råvarer skal snart bli farlig mat ved Patogen Pilot Plant.

– Her inne kommer vi til å produsere spekepølser, ost, gravet laks og rakørret, sier forskningssjef Helga Næs i matforskningsinstituttet Nofima.

Forskningssjef Helga Næs

Forskningssjef Helga Næs skal forske på farlige bakterier i mat

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Det høres ut som et lekkert julekoldtbord, men på den nyåpnede forskningshallen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås i Akershus kommer maten til å være livsfarlig å spise.

Forskerne på Patogen pilot plant skal studere livsfarlige bakterier i et realistisk produksjonsmiljø for å forebygge alvorlige matforgiftninger.

– Her får vi mulighet til å jobbe med mange råvarer og produkter. Vi kommer til å tilsette farlige matbakterier, så vi får se hvordan de utvikler seg under ulike forhold. Da kan vi utvikle metoder som sikrer trygg mat, sier Næs.

– Dette vil gjøre norsk mat tryggere

Den såkalte patogene prosesshallen er en nasjonal fasilitet med Norges forskningsråd som hovedfinansieringskilde.

Landbruksdepartementet har også bevilget 25 millioner til et femårig
forskningsprogram der det skal undersøkes hva som må til for å
unngå farlige Listeria og E. coli-bakterier i maten.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) og fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) åpnet tirsdag den nye forskningshallen.

– Vi håper at dette fører til at norske forbrukere får tryggere mat, sier Listhaug.

I dag fikk ministrene en omvisning i anlegget. Prosjektet ble påstartet i kjølvannet av E. coli-utbruddet i morrpølse i 2006 da mange ble syke og et lite barn døde.

– Norsk mat er trygg, men vi har hatt utbrudd tidligere. Forskningen her kan hjelpe næringsmiddelindustrien til å forebygge framtidige utbrudd, sier Listhaug.

Patogen pilot plant

Her får de to statsrådene Listhaug (venstre) og Aspaker (høyre) innføring i matforskning.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / Nofima AS

Eneste laboratorium i Europa

Dette er den eneste prosesshallen i Europa der de farligste blant de matbårne bakteriene kan produseres, tilsettes mat og studeres i et produksjonsmiljø.

Det har vært mange utbrudd av E. coli i Europa de siste årene. En rapport fra EU viser at det var 5700 E. coli-utbrudd i 2011. 70. 000 mennesker ble syke, 7 000 av disse ble innlagt på sykehus og 93 personer døde.

– Det viser hvor viktig det er å forske på bakterie-spredning, sier forskningssjef Næs.

Streng sikkerhet

Sikkerhetskravene for å få produsere livsfarlig mat er svært strenge. Hallen er spesialbygget med hensyn til luft, avløpsvann og destruksjon av avfall for å hindre smitte til omgivelsene.

Spesialdusj i omkledingsrommet

Forskningssjef Helga Næs sier det er strenge sikkerhetsprosedyrer forskerne skal i gjennom før de kan gå inn i laboratoriet.

Foto: Siri Vålberg Saugstad / NRK

Før forskerne kan gå inn i laboratorium må de kle av seg alle klær bortsett fra undertøyet og ta på seg spesialdesignet tøy. Håret må dekkes godt til, og en munnmaske skal hindre at noen av forskerne blir smittet.

– Hvis noen skulle være så uheldig å søle på seg, kan de dusje i en spesialdusj i omkledningsrommet. Alt av klær må gjennom en destruksjonautoklav før det kan sendes til vask, sier Næs.