Hopp til innhold

Politiet har startet arbeidet med å oppklare ranene

Etter 15 ran i helga, satte en gruppe i politiet seg ned mandag formiddag for bare å arbeide med å oppklare dem.

John Roger Lund

John Roger Lund, stasjonssjef ved Stovner Politistasjon, sier at å bli ranet er en veldig uttrygg opplevelse.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Mandag satte Stovner-politiet ned en gruppe på 4-5 medarbeidere som skal bruke de nærmeste dagene på å finne ut hvem som står bak noen av ranene i helga.

Av 15 personran i helga, foregikk 4 i Groruddalen. Det ser ut til at ranene i Groruddalen ble gjort av samme bande, mens de 11 ranene som ble gjort i resten av Oslo nok er gjort av andre.

Undersøker fellestrekk ved ranene

– Det er litt tidlig å si, for vi har ikke fått koordinert modus på sakene enda, men vi ser at de ranene vi har i Groruddalen antakelig er gjort av samme gjerningsmenn, sier John Roger Lund, Stovner Politistasjon.

Når politiet arbeider med modus, betyr det at de undersøker fellestrekk ved måten kriminaliteten er gjort på.

– Vi ser på språket de bruker, hvilke typer våpen, rett og slett måten ranene ble gjort på.

Ranene i Groruddalene, som er de John Roger Lund arbeider med, har vært brutale.

– De går rett på de fornærmede på en brutal måte og holder kniv inntil magen deres mens de truer og ber om å få verdigjenstander. To personer, på et tilfeldig valgt offer.

Laster Twitter-innhold

– Det kom blod fra munnen

Ranene som ble gjort utenfor Groruddalen ser ut til å være andre typer gjerningsmenn og andre typer ofre, de er noe eldre og det er også kvinner blant ofrene.

NRK har snakket med en beboer i Akersbakken som kom tett på skadene til to kvinner som ble brutalt overfalt i gata der hun bor. Da hun kom ut hadde naboen allerede ringt etter ambulanse.

– Hun var bevisstløs, det kom blod fra munnen. Jeg la henne i stabilt sideleie. Jeg satt med henne i armene en stund. Jeg tenkte, de som har gjort dette har ikke hatt tanker for om hun overlever.

Kvinnen som ringte NRK er opptatt av å varsle om at området rundt Vår Frelsers Gravlund ikke er trygt.

– De som går sammen ute om kvelden må være klar over dette ikke bare er ran. Vi vasket blod av klær og sko og hender etterpå.

Det er Sentrum politistasjon som inntil videre etterforsker overfallene i Akersbakken og Pilestredet.

En permanent politigruppe mot ran

I høst ble det satt i gang en permanent innsatsgruppe for ran i Oslo. Leder for gruppen, politiførstebetjent Tor Erik Hoøen, sier at hans gruppe startet arbeidet mandag ettermiddag, og at de foreløpig har begynt på ranene som ble gjort på Etterstad og på Helsyr.

– Vi ser på om det kan være samme personer på disse ranene. Ranene ble utført av menn med hjemmelagede finlandshetter. De truet med kniv, og ved ranet på Helsfyr ble offeret holdt tilbake.

Stovner-politiet tok mange i sommer

I juni tok Stovner-politiet 20 ungdommer mellom 15 og 19 år for ran, etter å ha satt ned en kortvarig arbeidsgruppe.

– Nå står sakene på tur i rettsvesenet for å komme gjennom der.

John Roger Lund på Stovner Politistasjon sier at politiet legger stor vekt på å få tatt ranerne, også fordi terskelen for å gjøre et nytt ran synker hvis ranerne ikke blir tatt.

Etter at ungdomsranere er tatt og etterforskingen gjort snakker ranere og foreldrene videre med kommunens miljøarbeider.

– Miljøarbeideren på stasjonen hos oss snakker daglig med ungdom. Den største jobben er gjerne å få dem inn i skolegang igjen. Vi prøver å få de på en kontrakt om skolegang, rus og kriminaltitet. Mange erkjenner etterhvert at de vil forandre kurs.

– I mange tilfeller reagerer foreldrene adekvat. Men vi ser også tilfeller av fornektelse.

15 grove personran skjedde i hovedstaden i helgen.

Ifølge Oslopolitiet er grove personran økende. Thomas Gran opplevde marerittet for et halvt år siden.