Hopp til innhold

– Jeg ble jo nærmest presset til å kjøpe teppet

Politiet advarer mot svindlere som selger falske tepper. Særlig eldre mennesker er utsatt, noe Karin Dolven fikk oppleve da hun ble presset til å betale 7000 kroner for et verdiløst teppe.

Politiet advarer mot svindlere som selger falske tepper. Særlig eldre mennesker er utsatt, noe Karin Dolven fikk oppleve da hun ble presset til å betale 7000 kroner for et verdiløst teppe.

PRESSET: Selv om Karin Dolven sa nei flere ganger, fortsatte selgeren å mase helt til hun tilslutt kjøpte et verdiløst teppe til 7000 kroner.

Hjemme hos 83 år gamle Karin Dolven på Bygdøy ligger teppet hun endte opp med å betale 7000 kroner for. Det skjedde etter at hun nylig fikk besøk av en teppeselger på døren.

I etterkant har det vist seg at teppet nærmest er verdiløst, og at Karin Dolven ble lurt.

– Jeg sa jo at jeg ikke skulle ha noen tepper, og at jeg hadde et teppe under sofaen, sier Dolven.

Det var for en uke siden at hun fikk en telefon fra en mann som hevdet at han ringte for den velkjente teppeforhandleren Maktabi. Like etterpå sto mannen på døren. Han hadde hele tiden sittet utenfor huset i en bil.

– Han sa han ville gi meg en gave siden jeg hadde vært kunde hos Maktabi, og derfor slapp jeg han inn, sier hun.

Mannen ga henne en klem da han kom inn døren og nektet deretter å forlate huset. Tilslutt halverte mannen prisen på teppet fra 18 000 til 7000 kroner, og Karin Dolven endte opp med å kjøpe teppet.

– Han var her i sikkert to timer, og jeg ble jo nærmest presset til å kjøpe teppet.

– Ikke slipp dem inn

Bjørn Hansen

ADVARER: Stasjonssjef Bjørn Hansen sier folk ikke må slippe teppeselgerne inn i huset sitt.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Men Karin Dolven er ikke alene om å bli lurt.

På Sentrum politistasjon viser stasjonssjef Bjørn Hansen frem 13 verdiløse tepper, som nylig ble beslaglagt.

Hansen forteller at de har hatt flere episoder med folk som har blitt lurt av teppeselgere som kommer på døra, og at det er et problem både i Oslo og Akershus.

– De kommer på døra di og skaper en god relasjon. De gjør det hyggelig, og så kommer de med "gode tilbud" som man slår til på, forklarer politisjefen.

Nå advarer han folk mot å slippe teppeselgere inn i huset sitt.

– En seriøs teppeselger har en butikk. En teppeselger som kommer hjem til deg er ikke seriøs. Da er det sannsynligvis ugler i mosen.

Ifølge Hansen er det er en gruppe som tilhører et norsk rommiljø som står bak, og han sier at de plukker ut ofrene sine nøye.

– Ofrene er veldig ofte eldre folk som har verdifulle tepper hjemme. Vi vet ikke hvordan de sporer opp disse menneskene, men de har en egen evne til å finne frem til folk med dyre tepper.

Kjøres til minibank

Da Karin Dolven skulle betale for teppet så ønsket hun å betale via nettbanken sin. Men mannen insisterte på at hun måtte betale kontant.

– Jeg ble med han i bilen hans til en minibank. Der tok jeg ut 7000 kroner som jeg ga til han, uten at jeg fikk noen kvittering, sier hun og legger til:

– Jeg er ganske flau over at jeg lot meg lure.

Bjørn Hansen forteller at dette er en vanlig fremgangsmåte, og at svindlerne alltid ønsker kontant betaling.

– Enten så kjøres de til en minibank, eller så får de ofrene til å oppgi pinkoden sin og tar med seg bankkortet deres. Da forsvinner alt som er på den kontoen, sier Hansen.

– Er nordmenn lettlurte?

– Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, så er det nok for godt til å være for sant.

Maktabi

TEPPESELGER: Mahmoud Maktabis har i flere år opplevd at svindlere bruker hans navn for å selge tepper.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Bruker Maktabis navn

Det er teppeselger Mahmoud Maktabis navn som ofte blir misbrukt. Han har opplevd dette i flere år, uten at svindlerne slutter.

– Det er meget alvorlig. Men hva kan jeg gjøre?, sier Maktabi oppgitt.

Maktabi har opplevd at kunder som har blitt lurt kommer inn i butikken hans for å klage på dårlige tepper, og at de ikke tror på han når han forklarer at det ikke er han som har solgt de teppene.

– De bruker mitt datters navn og de bruker mitt navn. Jeg blir sint for at de bruker min families navn, sier Maktabi.

Også Karin Dolven forteller at to av hennes venninner ble lurt ved at teppeselgeren brukte Maktabis navn.

– Jeg vil advare andre. Jeg følte meg dum, og jeg ble litt redd, sier 83-åringen.