Hopp til innhold

Pellets kan forurense Oslo

Luftforurensningen i Oslo vil bli betydelig verre, dersom mange skifter fra oljefyring til pellets.

Forurensning Oslo

FORURENSET: Det ligger stadig svevestøv over Oslo. Bildet er tatt fra Holmenkollen i år.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Jeg fant ut at jeg hadde så stor kjellerplass at jeg hadde plass til bio-olje, sier den pensjonerte ingeniøren Kolbjørn Røste.

Røste er over middels interessert i miljøvennlige varmekilder og han vurderte derfor flere muligheter da han skulle skifte ut det gamle fyringsanlegget.

Fortsatt finnes det flere tusen oljetanker i Oslo, som må skiftes ut med miljøvennlige varmekilder innen seks år. Og dersom mange nok velger pellets kan det føre til for mye svevestøv i Oslo, viser en rapport fra Norsk institutt for luftforskning.

Til slutt valgte Røste to skinnende nye tanker med bio-olje, som nå står plassert i kjelleren hans på Smestad. 81-åringen søkte om enøk-støtte og er ute i god tid med nytt fyringsanlegg.

Oslo kommunes mål er nemlig at gammeldags oljefyring skal fases ut innen 2020.

– Jeg er jo pensjonist. Så jeg fant ut at jeg må velge noe som varer min tid ut, og da valgte jeg bio, forklarer Røste.

Saken fortsetter under bildet.

Kolbjørn Røste

IKKE PELLETS: Kolbjørn Røste valgte bort pellets til fordel for bio-olje.

Foto: Else Karine Archer / NRK

Pellets under lupen

Og det gjorde Røste kanskje rett i. For nå har forskerne satt fyring med pellets under lupen. For det er ikke likegyldig hvilken energikilde du skifter til.

– Hvis oljefyringen erstattes med pelletsfyring så vil svevestøvkonsentrasjonen øke. Det eksisterende utslippet av svevestøv fra disse gamle oljefyrene er så lavt at det har liten betydning for konsentrasjonen i Oslo. Men pelletsanlegg har vesentlig høyere utslipp, sier seniorforsker Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning, NlLU.

– Så man burde egentlig droppe pellets?

– Ikke nødvendigvis. Men en helt ukritisk utskiftning, hvor man bare godtar det første og det beste, vil være uheldig når det gjelder svevestøv i Oslo, sier Tønnesen.

Flest velger varmepumpe

Rapporten om pellets og svevestøv er et samarbeid mellom NILU og Astma- og allergiforbundet. Bymiljøetaten har støttet rapporten.

– Vi må se nøyere på om vi skal støtte pellets og andre biologiske energibærere i Oslo, fordi det kan ligge et potensielt problem med luftforurensing i Oslo hvis man støtter det for mye, sier energirådgiver i etaten, Anders Mikkelsen.

Ifølge Mikkelsen velger de fleste som søker enøk-midler hos kommunen å gå over til varmepumpe. Det er langt færre som velger pellets. Men fortsatt er det mange som enda ikke har skiftet til miljøvennlig varme. Bymiljøetaten regner med at det er mellom 8000 til 12000 tanker igjen.

– Det vi må se på for å redusere klimautslippet er tiltak som i hvert fall ikke er ugunstig på lokal luftkvalitet, sier Dag Tønnesen.

For Kolbjørn Røste var valget enkelt, og pellets ble fort valgt bort.

– Nei! Det er ikke snakk om, fordi jeg har lest litt om pellets. Jeg måtte jo bruke halve kjelleren da. Også er det mye støv med det, nei...nei det er ikke noe penger i det.

Det kan likevel vise seg at Røste bør glede seg over valget med et lite forbehold. Forskerne ved NILU har nemlig en mistanke om at forbrenning av bio-olje kan gi utslipp av andre gasser som kan være skadelig.