Sverre M. Fjellstad - Foto: Maria Myrvoll / NRK
Foto: Maria Myrvoll / NRK

På tur med Sverre M.

Få kjenner dyrelivet i Østmarka så godt som Sverre M. Fjellstad. Vår reporter Maria Myrvoll tok på vinterklærne og ble med Fjellstad på tur.

På tur på bløt snø mellom høye trær med hele Norges zoolog, dyrefotograf og naturforfatter håpet Maria at noe av Markas dyreliv skulle åpenbare seg underveis.

Men det var lite å se på vei inn til Even Saugstad på Sandbakken.

Sandbakken i Østmarka - Foto: Maria Myrvoll / NRK
Foto: Maria Myrvoll / NRK

- Når vi går og prater, og når vi går på en vei, så har vi ikke de samme muligheter som vi ville hatt ute i terrenget på smale stier og tråkk. Men hvis vi bruker øynene godt, ser vi jo spor på begge sider av veien, forklarer Fjellstad.

Gode råd

Han mener det viktigste når man ser etter dyr i skogen, er å ha tankene med seg. Selv går han ofte i fella og lar tankene fly.

- Feilen er at jeg av og til har tankene langt borte, og da opplever jeg ofte at jeg har gått glipp av noe vesentlig, sier han.

Oppsummert har Fjellstad tre gode råd til dem som har lyst til å gå på dyrejakt i Oslomarka:

  1. Velg smale stier og tråkk fremfor de store skogsveiene!
  2. Vær stille som mus!
  3. La ikke kroppen gå fra hodet eller hodet gå fra kroppen!

Lykke til!

Sverre M. Fjellstad - Foto: Maria Myrvoll / NRK
Foto: Maria Myrvoll / NRK

Siste videoer

Bønder på Romerike frykter jordras som i verste fall kan ta liv. Gamle avløpsrør fra 70-tallet er i ferd med å kollapse, slik at jordene blir oversvømte. Sist helg førte kraftige regnbyger til at deler av et jorde i Sørum forsvant.
Det er blitt trendy å bygge miljøvennlig. Sjøvann til oppvarming og blomstereng på taket er noen av de grønne tiltakene i nye store bygg i Oslo og Akershus.
Stengte gater og gravearbeid i Oslo sentrum er et stort problem for politi, brann og ambulanse når de skal rykke ut på oppdrag.

Flere nyheter

Se flere tv-saker

Lokale bønder i Gjerdrum og Eidsvoll står bak arbeidene i Landart 2014.
En ny måte å fange reker på, prøves nå ut i Oslofjorden. Det er MS Trygg, som selger reker på kaia Vollen i Asker, som utvikler en sorteringsrist i samarbeid med Havforskningsinstituttet. Slik det er i dag, dør tonnevis med småreker i jakten på de store.
Når du går langs Sagelva i Skedsmo, kan du nå lære om gamle dager og Strømmens lokalhistorie via mobiltelefonen. Og de man skal takke for det er nesten 600 elever ved Skjetten skole.