Hopp til innhold

– Vi er med på å skape et tryggere samfunn

Tidligere leide kommunen inn vektere som et tiltak for å fjerne narkosalg langs Akerselva. Nå har de kommet med en mer permanent løsning.

Oslovakter

24 timer i døgnet, syv dager i uken kan man forvente å se disse vestene i Oslo sentrum.

Foto: Dang Trinh / NRK

Qaiser Butt

Teamleder Qaiser Butt menerat de gule vestene har en effekt.

Foto: Dang Trinh / NRK

Hasjsalg og annen kriminalitet rundt Akerselva har lenge vært et problem. Som tiltak mot disse problemene begynte Oslo kommune å leie inn vektere fra et privat firma. I sommer gikk kontrakten med det private firmaet ut, og nå har kommunen startet en egen Oslovakt-gruppe.

– Vi er med på å skape et tryggere samfunn og vi vet at det er mange som setter pris på arbeidet vi gjør. Dessuten så utvikler vi oss selv hele tiden, så vi har absolutt en betydningsfull jobb, sier teamleder Qaiser Butt.

Flere Oslo-vakter

Oslo-vakter er et prosjekt som blir sett på som vellykket av kommunen. Derfor viderefører byrådet denne ordningen også i 2014, først og fremst i de mest sentrale bydelene.

– Vi skulle likt å være i alle de mest belastede områdene, men i første omgang så konsentrerer vi oss om de områdene der det er mest folk. Det vil si fra Tøyen og opp til Frogner, sier Butt.

Til 2014 skal det være ansatt 25 Oslo-vakter. Nå er 22 på plass og ti av disse er under opplæring.

Martin Solemdal

Martin Solemdal trives med den nye jobben.

Foto: Dang Trinh / NRK

– Denne jobben er veldig givende. Jeg har ikke vært med så lenge, men når man ser hvor mye folk setter pris på det du gjør så blir det verdt det. Det er motivasjon nok til å møte på jobb hver eneste dag, sier ferske Martin Solemdal.

Byrådet ønsker et trygt Oslo

Oslo-vaktene skal også håndtere trafikkforeseelser, men hovedoppgaven deres er å bidra til et tryggere samfunn. Og dette skal de gjøre uten våpen og uten å gripe inn i konflikter.

– Hvis vi ser en som begynner å bli høyrøstet eller kanskje litt slitsom så skal vi snakke med vedkommende og be han dempe seg. Men hvis det er slik at det er flere mennesker til stede og de begynner å hente frem stokker og balltrær så skal vi ikke gripe inn. Det er politiets ansvar, og i den situasjonen er vårt ansvar å tilkalle dem, sier Butt.

Oslo Politiforening sa i sommer at trafikkbetjenter i gule vester vil skape falsk trygghet fordi de ikke har lov til å gripe inn i konflikter. Men Butt mener at de gule vestene har en effekt uansett hvor liten den er.

– Vi har ved flere tilfeller merket at folk roer seg ned eller avslutter salgstransaksjonen med hasj når de ser oss. Så vi ser absolutt en positiv virkning, sier Butt.

Les også: Mange planer og rapporter, men voldtektsanmeldelsene øker