– Det er en viktig anerkjennelse for et selskap å vinne en slik pris, sier administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund. Hun var tilstede i salen i Stockholm under prisutdelingen.
– Det holder ikke bare å ha et godt produkt for å vinne her, en må også vite at en kan kommersialisere det. Keep-it Technologies har allerede avtaler med Rema, Oslo universitetssykehus og McDonald's, legger Lund til.
Mandag kveld ble det klart at Oslo-firmaet Keep-it Technologies vant Local EAT Award under den store matkongressen EAT Stockholm Food Forum som arrangeres i Stockholm mandag og tirsdag.
Daglig leder i Keep-It Technologies, Kristen A.Hovland, er svært glad for utmerkelsen:
– Det å motta denne prisen betyr enormt mye for oss. Da får vi oppmerksomhet og fokus på den verdiskapingen som intelligente holdbarhetsindikatorer som Keep-it kan skape i hele verdikjeden, helt fra produksjonen og til hjemme på kjøkkenet.
Kontrollerer holdbarheten
Selskapet vinner prisen for holdbarhetsmåleren Keep-it. Den lille brikken har et innebygd termometer som måler holdbarheten til matvaren ut fra forholdene produktet produseres, transporteres og oppbevares i.
«Brikken gjør det dermed trygt og enkelt å spise mat uavhengig av holdbarhetsdatoen som er stemplet på pakken fra produsent», som det heter i omtalen av produktet.
- Les også: Kjøttdeigen får termometer
- Les også: Ikke kast «best før-produkter»
Det kastes for mye mat, og måleren gjør det lettere å kontrollere holdbarheten. Selskapet Keep-it springer ut av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås, og har avtaler med blant andre Rema, McDonald’s og Oslo universitetssykehus.
Local EAT Award jakter på Skandinavias matentreprenører og kårer den beste ideen innen mat, helse og bærekraft.
Juryen består av Hege Gjessing, president i Den norske legeforening, tidligere justisminister og medlem av Stortingets næringskomité Knut Storberget, forskningsdirektør ved Stockholm Resilience Centre Carl Folke og Petter Stordalen.
Vinneren får en premie på 100 000 kroner, et mentormøte med Petter Stordalen og deltagelse på EAT Stockholm Food Forum.
- Les også: Spis opp maten - spar tusenlapper
- Les også: Oppskrifter på god restemat