Hopp til innhold

Oppvask om Røa bad i bystyret

– Det er ingen tvil om at Oslo kommune skal ha en driftsavtale med Røa bad. Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) lovte skoleelevene adgang til badet i bystyret onsdag ettermiddag.

Røa bad

BYRÅDSLEDEREN BLE PRESSET: – Men jeg fastholder at man ikke inngår kontraktsforhandlinger med en part man ligger i rettstvist med.

Foto: Olav Juven / NRK

I bystyrets spørretime rettet opposisjonen flengende kritikk mot byrådet for at skoleelevene i Oslo vest er utestengt fra Røa bad.

Badet åpner onsdag ettermiddag uten at det er inngått en eneste avtale som sikrer skoler og andre kommunale brukere tilgang til det private badet. At Røa bad skulle bidra til bedre svømmeopplæring i Oslo vest, var en uttrykkelig forutsetning da bystyret godkjente salget av badetomta til Røa Utvikling i 2011.

Byrådets forklaring er en pågående rettstvist mellom Oslo kommune og Røa Utvikling.

Guri Melby

Bymiljøetaten kjente ikke behovet da de sa at det ikke var bruk for Røa bad, ifølge Guri Melby (V).

Foto: Eirin Eikås / NRK
Carl I. Hagen

Carl I. Hagen (Frp) er lei av at Kommuneadvokaten blir opphøyd til yppersteprest.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix
Abdullah Alsabeehg

Abdullah Alsabeehg (Ap) kaller Røa bad-saken en skandale.

Foto: Sturlason

– Bymiljøetaten har innhentet informasjon om behovet fra kommunale etater, både Utdanningsetaten og bydeler. Men etter råd fra Kommuneadvokaten ble dialogen avbrutt, sa miljø- og samferdselsbyråd Guri Melby (V) fra talerstolen.

Krever avtale umiddelbart

Det fikk Frps gruppeleder Carl I. Hagen til å reagere.

– Kommuneadvokaten kan ikke være en yppersteprest som styrer kommunens politikk. Det er ikke noe problem å inngå en midlertidig avtale som gjør at skoleelevene slipper til i morgen, sa Hagen.

Østlandssendingen har avdekket at Oslo kommune viste liten interesse for å bruke badet også før rettstvisten dukket opp. Et argument har vært at kommunen har god nok kapasitet ved egne bad. SVs Marianne Borgen krevde svar på om Guri Melby delte dette synet.

Kjente ikke behovet

– Bymiljøetaten har korrigert dette. Det kom av at de på det tidspunktet ikke hadde oversikt over behovet, sa Melby.

– Dette er en skandale, tordnet Abdullah Alsabeehg (Ap).

– Oslo har ikke bygd et kommunalt bad siden Holmlia bad åpnet i 1983. Siden dengang har byen vokst med 200.000, og så bruker man tid på å kartlegge behovet i stedet for å sikre en avtale, sa Alsabeehg.

Hodet i sanden

– Har byrådet hodet i sanden? Alle vi andre vet at Oslo-badene er fulle, supplerte partifelle Tone Tellevik Dahl.

Byrådsleder Stian Berger Røsland ble presset til å love at skoleelevene skal sikres adgang.

– Men jeg fastholder at man ikke inngår kontraktsforhandlinger med en part man ligger i rettstvist med. Hovedforhandlingene er imidlertid avsluttet, og vi er varslet om at dom faller i neste uke.

– Vårt mål er å inngå en driftsavtale så raskt som mulig, sa byrådslederen.