Hopp til innhold

Obos: Politikerne tør ikke bygge tett og høyt

Bjørn Heier og Sigfrid Grøstad har sikret seg hver sin nye leilighet på Lambertseter. Begge mener at bygget hadde tålt å være én etasje høyere, slik planen egentlig var.

Bjørn Heier og Sigfrid Grøstad

NYE BOLIGEIERE: Det var stor interesse da de første leilighetene i Symra terrasse ble lagt ut for salg forrige uke. Bjørn Heier og Sigfrid Grøstad kapret hvert sitt 'krypinn'.

Foto: Camilla Skarra / NRK

Oslo-politikerne feiger ut når det gjelder boligbygging ved kollektivknutepunktene, mener flere store boligutbyggere NRK har vært i kontakt med.

Det å bygge i områder der det allerede er god tilgang på kollektivtrafikk er ønsket politikk – både nasjonalt og lokalt.

Men OBOS, Veidekke, JM og Selvaag kan alle ramse opp utbyggingsprosjekter der de for eksempel har fått kuttet en etasje i høyden.

Åge Pettersen

Åge Pettersen i Obos sier han ser eksempler både i fortid og i prosjekter som kommer framover hvor politikerne ikke tør gjøre det de sier de skal: bygge høyere og tettere rundt kollektivknutepunktene.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Info Marked Medlem

– I Symra terrasse på Lambertseter skal vi bygge 107 leiligheter. Det kunne vært 26 flere, men dette prosjektet ble kuttet med én etasje av politikerne på rådhuset. Det er ganske uforståelig, sier kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen.

T-bane og buss var viktig

Vennene Bjørn Heier og Sigfrid Grøstad sikret seg forrige uke hver sin leilighet nettopp i Symra terrasse. Beliggenheten var avgjørende.

– Det er veldig viktig for meg for jeg kjører ikke bil. Her er det både T-bane og busser i alle retninger, sier Grøstad.

De har heller ingen forståelse for hvorfor de planlagte boligblokkene ikke kunne vært høyere.

– Jeg er for at vi skal bygge litt høyere i hele Oslo. Vi trenger jo flere boliger, sier Heier.

Mangler mot

Veidekke eiendom mener boligbygging i stor grad handler om politisk mot og vilje, og at man må tåle protester fra naboer.

Emil Paaske

Emil Paaske i Veidekke eiendom mener de som bor ved store stoppesteder i dag må innse at det kommer til å bli en endring.

Foto: Camilla Skarra / NRK

– Vår opplevelse er at det er høye ambisjoner når det gjelder planer om boligbygging, men når det kommer til de enkelte reguleringssakene så sliter politikerne med å innfri løftene, sier administrerende direktør Emil Paaske.

Ingen av utbyggerne mener å ha sett noen endring etter det politiske skiftet fra blått til rød-grønt styre i Oslo.

– Politikerne tør ikke å gjøre det de sier at de skal, å bygge tettere og høyere rundt kollektivknutepunkt enn andre steder, sier Åge Pettersen i OBOS.

– Deler bekymringen

Anders Røberg-Larsen

Byrådssekretær Anders Røberg-Larsen sier han regner med protester og frustrasjon i nabolag nær kollektivknutepunkter i årene som kommer, men at utbygging må til.

Foto: Olav Juven / NRK

– Langt på vei deler jeg bekymringen og frustrasjonen som disse utbyggerne har, sier byrådssekretær for byutvikling, Anders Røberg-Larsen (Ap).

Han viser til at saken med etasjen som ble kuttet på Lambertseter kom fra det forrige byrådet. Likevel støttet Arbeiderpartiet etasjekuttet da planen ble vedtatt i bystyret i desember.

Han forteller at det nye byrådet har tatt initiativ til et boligvekstutvalg hvor de sammen med utbyggerne skal se på hva som må til for å bygge raskere og mer.

– Vi kommer til å ta hensyn til de som allerede bor i Oslo, men vi må skape en forståelse for at vi er en by som vokser kraftig og vi trenger mange nye boliger. Det vil bli en del uenighet framover, sier han.